Green panel
Proizvodnja peradarskog mesa generiše manje vodenog i zemljišnog zagađenja
Pored niske ekološke stope, peradarsko meso također nudi značajne zdravstvene prednosti
Peradarsko meso, kao dio balansirane ishrane, donosi niz benefita kako za pojedinca tako i za širu zajednicu.
Proizvodnja ove vrsta mesa je poznata po niskom nivou emisije gasova u poređenju sa drugim izvorima proteina, istaknuto je na današnjem Green panelu na kojem je kompanija Perutnina Ptuj BH zlatni sponzor Sarajevo Film Festivala ugostila asistenta profesora Aleša Kuhara, Luku Irneja Pečana sa Biotehničkog fakulteta Ljubljana koji je govorio o temi „Uloga i uticaj peradarskog mesa na održivost“.
Prema istraživanjima, proizvodnja peradarskog mesa generiše manje vodenog i zemljišnog zagađenja, što doprinosi smanjenju negativnih ekoloških uticaja. Shvatajući važnost i ozbiljnost izazova sa kojima se suočava naša planeta Perutnina Ptuj BH učinila je održivost ključnim elementom svog poslovanja.
„Kompanije poput Perutnine Ptuj danas imaju velike izazove. Upravo ova kompanija čini ogromne napore kako bi korisnicima ponudila kvalitetno meso koje ne zagađuje okolinu, a pri tome humanije tretira životinje zahvaljujući novim tehnologijama. Potrošnja pilećeg mesa kontinuirano raste i trend će se nastaviti i u narednim godinama. Prema predviđanjima OECD/FAO (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj/Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a) 47% ukupne potrošnje mesa će činiti piletina do 2031. godine“, objasnio je asistent profesora Aleša Kuhara, Luka Irnej Pečan.
Pored niske ekološke stope, peradarsko meso također nudi značajne zdravstvene prednosti. Bogato je proteinima, hranjivim materijama i esencijalnim aminokiselinama, čineći ga vitalnim dijelom uravnotežene ishrane o kojoj sve više brinu savremeni ekološko osvješteni konzumenti. Na panelu se istakla i činjenica da se za proizvodnju pilećeg mesa koristi manje vode, zemlje i energije, što također doprinosi ekonomskoj održivosti.