Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sada je sezona

Pročitajte zašto se isplati uvrstiti u jelovnik kesten

Foto: Pixabay

Pečeni kesteni sadrže više elaginske kiseline od svježih, vjerojatno zato što toplina uzrokuje kemijsku reakciju koja povećava količinu ovog spoja u plodu.

Kesteni koji se peku na otvorenoj vatri zvuče kao savršen prizor iz blagdanskih filmova, ali mnogi se pitaju vrijedi li ih pripremati i jesu li dovoljno ukusni i hranjivi da opravdaju sav trud.

Nutritivno gledano, kesteni se prilično razlikuju od drugih orašastih plodova, poput badema ili oraha. Imaju manje kalorija i masti, ali su ipak bogati antioksidansima i mineralima. K tome, cijenjeni su zbog svoje svestranosti u kuhinji.

Svestrani u kuhinji

“Mogu se koristiti u slatkim i slanim jelima ili jednostavno jesti sami”, objašnjava dijetetičarka Barbara Kamp.

“Za razliku od drugih orašastih plodova, kesteni imaju puno više vode i vrlo malo masti”, kaže Liz Applegate s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu. S obzirom na to, kesteni imaju i manji udio proteina.

Kesteni su većinom sastavljeni od ugljikohidrata. Budući da ugljikohidrati imaju manje kalorija po gramu od masti (4 kalorije naspram 9 kalorija), kesteni su daleko manje kalorični u poređenju s drugim orašastim plodovima. Pola šoljice kestena ima samo 175 kalorija, dok primjerice, pola šoljice badema sadrži čak 414 kalorija.

Nedostatak masnoća u kestenima znači da ne pružaju iste kardiovaskularne koristi kao drugi orašasti plodovi, poput visokog udjela polinezasićenih i mononezasićenih masti, koje su zdrave za srce.

Ipak, nutritivni profil kestena vrijedan je pažnje. U pola šoljice kestena dobivate pristojne količine mangana, minerala važnog za funkciju stanica i zdravlje kostiju, kao i bakra koji pomaže tijelu u stvaranju crvenih krvnih stanica. Kesteni također sadrže vitamin C, folnu kiselinu, kalij i 3.6 grama vlakana, što čini 13 posto dnevne preporučene količine, prenosi Index.hr.

Mnogobrojne koristi

Kesteni su bogati antioksidansima, posebno elagičnom kiselinom, koja se također nalazi u bobičastom voću, šipku, pekanima i orasima. Elaginska kiselina pripada skupini snažnih biljnih spojeva poznatih kao polifenoli.

Istraživanja sugeriraju da može pomoći u kontroli upala, poboljšanju nivoa kolesterola te smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 i nealkoholne masne bolesti jetre. Pečeni kesteni sadrže više elaginske kiseline od svježih, vjerovatno zato što toplina uzrokuje kemijsku reakciju koja povećava količinu ovog spoja u plodu.