Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije 14 godina počeo je konačan pad “Zemunskog klana”

silerova
Srušena vila u Šilerovoj ulici koja je bila poznatao kao tvrđava Zemunskog klana

Na današnji dan prije 14 godina, tačnije 15. marta 2003. godine, mediji u regionu su javili kako je zloglasna tvrđava “Zemunskog klana” u Beogradu srušena.

Ogromno zdanje bilo je u vlasništvu Dušana Spasojevića Šiptara, vođe ove zločinačko-kriminalne organizacije koju su tadašnje vlasti optužile da stoje iza atentata na premijera Zorana Đinđića koji je ubijen tri dana ranije.

Tekst kojeg prenosimo u cjelosti objavljen je u Nezavisnim novinama 15. marta 2003. godine, a pronašli smo ga u arhivi Infobiroa kojem Fokus.ba ima pristup.

Uz tekst, možete pogledati i dokumentarni film iz tri dijela o nastanku, usponu i padu zloglasnog Zemunskog klana koji stoji iza bezbroj zločina.

Rušenje kuće, koja podsjeća na tvrđavu, Dušana Spasojevića zvanog Šiptar, jednog od vođa “zemunskog klana”, osumnjičenog za atentat na Zorana Ðindića, u Šilerovoj ulici u Zemunu, počelo je u petak, nešto iza 15 časova, istovremeno sa dvije strane i kako je najavljeno trebalo je da bude srušena u toku večeri.

S prednje strane poslovnog objekta, odnosno tržnog centra, jedan bager prvo je srušio dio gdje je bio kafić, a s bočne strane drugi ulaz u sam objekat. Nezvanično se saznaje da je zgrada imala tri podzemna nivoa, gdje se, po nekim navodima, nalazio i Spasojevićev privatni zatvor.

https://www.youtube.com/watch?v=m9IXloM-ex4

Agencija Srna objavila je, pozivajući se na nezvanične izvore, da je ovaj objekat srušen zato što je Spasojević imao dozvolu za izgradnju stambenog objekta, a sagradio ga je i koristio kao poslovni prostor. Na rušenje se čekalo gotovo četiri sata, zato što je trebalo da stigne odobrenje beogradskih vlasti za ovu intervenciju.

Jake snage žandarmerije i Interventne brigade zauzele su tokom prijepodeva ovaj objekat vođe “zemunskog klana” u Šilerovoj ulici u Zemunu. Pripadnici policije prethodno su izvršili provjeru bezbjednosti zgrade, a specijalne jedinice su potvrdile da u kući nema eksploziva. Neposredno pred rušenje policija je iznijela nekoliko kompjutera i isjekla struju.

Policija prisustvuje akciji rušenja. Upali su i u objekat u Zagorskoj ulici, preko puta Šilerove, koji je takode vlasništvo Spasojevića. Agencija Beta prenosi da je više stotina okupljenih građana aplaudiralo kada je počela akcija rušenja Spasojevićevog objekta.

Pripadnici specijalnih jedinica policije i žandarmerije blokirali su za vrijeme akcije rušenja zgrade cijeli kvart. Prema navodima policije, Spasojević je u bjekstvu. On je član takozvanog zemunskog klana, kojeg je Vlada Srbije optužila za ubistvo Ðindića i niz drugih ubistava i otmica počinjenih proteklih godina.

https://www.youtube.com/watch?v=irlDnjetPmo

Vlada Srbije saopštila je da je prikupljeno dovoljno informacija koje potvrđuju da je kriminalni “zemunski klan” direktno umiješan u atentat na premijera Ðindića.

Uhapšeno još osam osoba

MUP Srbije uhapsio je u petak još osam lica u okviru istrage o ubistvu premijera Srbije Zorana Ðindić, zahvaljujući informacijama dobijenim od gradana. U akciji policije do četvrtka naveče uhapšeno je 56 osoba, a privedeni su i Jovica Staničić i Frenki Simatović. U saopštenju iz MUPa se navodi da su gradani takode pomogli da policija sazna gdje su se vode “zemunskog klana” nalazile posljednjih dana, pred ubistvo premijera Ðindića.

Naglašava se da se u obilnoj istrazi na otkrivanju ubica, pomagača i nalogodavaca ubistva premijera Ðindića koriste sva raspoloživa policijskotehnicka sredstva.

U saopštenju se ističe da policijskobezbjednosne strukture gotovo svih evropskih zemalja u velikoj mjeri doprinose ovoj istrazi, a pored toga ogromnu pomoć daju i građani Srbije i okolnih država. Srbijanski MUP pozvao je sve građane da javeukoliko primijete: Milorada Lukovića Legiju, Dušana Spasojevića Šiptara, Vladimira Milisavljevića Budalu, Mileta Lukovića Kuma, Aleksandra Simovića, Miloša Simovića, Dušana Krsmanovića i Ðorda Krsmanovića.


INFOBIRO Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Za korištenje ove usluge i kupovinu tekstova, potrebno je da posjedujete neku od mogućih vremenskih opcija pretplate na INFOBIRO sa odgovarajućim brojem kredita za download textova.

Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.