Priča o bosanskohercegovačkim bogatstvima iz američkog ugla (FOTO)
Američka botaničarka Ashley Glenn putovala je kroz BiH i boravila kod Bosanaca i Hercegovaca koji žive u američkom gradu St.Louisu kako bi se bolje upoznala sa bh. kulturom, tradicijom, ali i kulinarskim specijalitetima.
“Bosanci i Hercegovci su ljudi koji vole dobar hljeb, roštilj i svježu salatu. Nekima od njih koji su izbjegli u SAD u početku je bilo iznimno teško jer nisu imali pristup svježim proizvodima kao u BiH. Kada sam prvi put otputovala u tu zemlju, bila sam iznenađena kvalitetom hrane. Bilo je mnogo bašti sa organskom hranom. Ljudi jednostavno iz svojih dvorišta uzimaju hranu i prave ručak. To je potpuno drugačije od načina života u SAD-u”, kazala je Glenn.
Kao veliko bogatstvo BiH i njenih građana ona je navela i sporiji način života.
“Pogotovo u ruralnim sredinama ljudi ustaju veoma rano, rade, a potom prave velike pauze za kafu. Dok mi u SAD-u tražimo kafu za ponijeti, u BiH je ritual sjesti i popiti kafu. U tim trenucima članovi porodice razgovaraju o tome kako im je prošao dan”, navela je Glenn.
Ona je dodala da mladi Bosanci i Hercegovci u St. Louisu ipak gledaju na hranu drugačije od svojih roditelja, te da se bh. tradicija već gubi.
“Mladi nemaju mnogo vremena za velike pauze za kafu ili da prave ručak na dnevnoj osnovi. Neki od njih su mi priznali da ponekad piju kafu usput, dok se voze do posla, a ne prave burek, sirnicu ili zeljanicu, jer to oduzima mnogo vremena. Ponekad je za pravu pitu potrebno posvetiti cijelo jutro, kako bi sve ispalo kako treba”, istakla je Glenn.
U narednom periodu Glenn planira održati i kulinarske radionice u SAD-u koje bi bile posvećene bosanskohercegovačkim jelima. Kako je navela, cilj joj je napraviti jedan društveni događaj u realnom vremenu.
“Bosanskohercegovačka zajednica u St. Louisu je tako snažna i vitalna, a pojedini Amerikanci ne znaju mnogo o njoj. Zato je moj cilj bio istraživati o ovoj zajednici kroz oči samih Bosanaca i Hercegovaca”, zaključila je Glenn.