idealan za ljeto
Prevrnuti voćni kolač za koji vam ne treba ni jedna kašika šećera
Treba vam nešto slatko, nešto brzo i nešto domaće? Onda imamo sjajan recept za vas!
Imamo recept za fantastičnu štrudlu od trešanja!
SASTOJCI:
120 g maslaca
2 žlice meda
2 žlice limunovog soka
200 g trešanja
250 g integralnog brašna
2 žličice praška za pecivo
3 jaja
2 šalice jogurta
korica jednog limuna
PRIPREMA:
Uklonite koštice iz trešanja. Pećnicu upalite na 200 stepeni pa sa kašikom maslaca premažite kalup. U posudi pomiješajte, kašiku meda i dvije kašike limunovog soka. Kombinaciji dodajte dvije kašike otopljenog maslaca i očišćene trešnje pa ubacite na dno kalupa. Stavite u pećnicu i pustite da se peče oko pola sata, dok se trešnje ne karameliziraju i počnu se stvarati mjehurići.
U posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim u sredini napravite rupu i dodajte razmućena jaja, jogurt, koricu jednog limuna i ostatak otopljenog maslaca. Dobro povežite sastojke kako se ne bi pojavile grudice pa prebacite smjesu na trešnje koje su se prethodno ispekle. Stavite u pećnicu i pustite da se peče oko 45 minuta. Preokrenite i izvadite iz kalupa.
Prije posluživanja ohladite desetak minuta, piše ordinacija.hr.