Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđen prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Srbiji

Foto: Pexels
Ilustracija

U Srbiji je potvrđen prvi slučaj groznice groznice Zapadnog Nila, saopštio je 23. jula Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako se navodi u saopštenju instituta, oboljela osoba je muškog spola, starosti 80 godina sa teritorije Beograda.

Takođe, na teritoriji Mačvanskog okruga registrovan je i jedan slučaj groznice Zapadnog Nila sa vjerovatnim mjestom zaražavanja u Grčkoj.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i u Srbiji, pojašnjavaju iz Batuta.

Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji obično traje od juna do novembra.

Kako piše Batut, u državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice prijavljeno je sedam slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to četiri u Grčkoj, dva u Italiji i jedan u Španiji.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja ovim virusom, Batut, između ostalog, predlaže nošenje odjeće dugih rukava i nogavica svijetle boje, izbjegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, te upotrebu zaštitne mreže protiv komaraca.

Simptomi groznice Zapadnog Nila mogu uključivati glavobolju, groznicu, bolove u mišićima i zglobovima, mučninu i umor.