Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dugotrajna suša

Potresni prizori mrtvog korita rijeke, mještani golim rukama spašavaju ribe: “Sve umire”

rijeka orljava pozega
Foto: 034portal.hr

Kako neslužbeno doznaje 034 portal, građani su u utorak samoinicijativno spasili oko 1000 riba dok napominju kako ribočuvara nema nigdje

Dugotrajna suša koja je ove godine pogodila Slavoniju ostavila je iza sebe teške posljedice. Tako je presušilo korito rijeke Orljave u Požegi u Hrvatskoj, vitalne vodene žile koja je napajala okolna naselja i poljoprivredna polja, piše 034 portal.

Fotografije prikazuju mrtvo korito Orljave – gdje su nekad tekle brze vode, sad se prostiru samo ispucala zemlja i suho kamenje. Životinjski i biljni svijet je nestao ili je na rubu opstanka.

rijeka orljava suša
Foto: 034portal

Mještani, čiji su životi usko povezani s rijekom, izražavaju duboku zabrinutost i tugu, svjedočeći promjenama koje ugrožavaju ne samo njihov način života, već i opstanak cijele zajednice.

“Rijeka je bila izvor života za nas, a sad gledamo kako priroda odumire pred našim očima”, kaže jedan od zabrinutih stanovnika.

Kako neslužbeno doznaje 034 portal, građani su u utorak samoinicijativno spasili oko 1000 riba dok napominju kako ribočuvara nema nigdje.

rijeka orljava susa
Foto: 034portal.hr

Mnogi se pitaju zbog čega guma na brani nije podignuta kako bi akumulirala dio vode, dodajući da je sad pravo vrijeme za uređenje i produbljivanje korita rijeke Orljave.