Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bosanski petrovac

Pored kanti pronašla uramljenu sliku, pa oživjela priču o Muharemu i Ibrahimu

FOTO: Fena

Oživljena priča o braći Kavaz i zlatnom dobu krajiških vozača

Muhamed Kavaz, sin poznatog vozača Ibrahima Kavaza ispričao je Feni kako je nastao članak “Braća – uzorni vozači“ kojeg je Nurija Rošić 1965. godine objavio u beogradskim Večernjim novostima u rubrici “Ove nedelje za volanom“ i tako ovjekovječio sjećanje na Muharema i Ibrahima Kavaza, šofere iz Bosanskog Petrovca.

Da ova priča bude ponovo ispričana, pobrinula se kolegica Elma Terzić, novinarka-spikerica Radija Bosanski Petrovac. Ona je pronašla uramljene slike novinskog članka koji su završili na otpadu i donijela ih u prostorije radija.

– Vidjela sam pored kanti za otpad uramljenu sliku. Kada sam pogledala vidjela sam da se radi o novinskom članku o braći Kavaz i ponijela ih na posao. Kada sam došla, odmah sam nazvala Muhameda da ga pitam za to, a on mi je pojasnio da ima originalni članak kojeg uvijek može izraditi kao fotografiju ako poželi. Pitala sam ga da ispriča priču kako je nastao članak i pristao je – kaže Terzić.

FOTO: Fena

Vozački podvizi

Autor članka Nurija Rošić je bio također vozač po zanimanju, a radio je povremeno kao dopisnik za Večernje novosti. Kako je bio vozač, imao je priliku da upozna brojne vozače širom regije, među njima i braću Kavaz. Njegova priča je objavljena u vrijeme kada su oba brata već imala značajne vozačke podvige iza sebe, a njihova upornost i vještina prepoznate su i van granica Bosne i Hercegovine.

– Moj otac Ibrahim Kavaz je vozio kamion marke TAM 4500 i radio je u Trgovinskom magazinu koji je formiran 1957. godine. Taj kamion je bio među prvim vozilima koje je TAM proizveo, a pričalo se o njemu kao o pravom čudu automobilske tehnologije tog vremena – prisjeća se Muhamed Kavaz.

Ističe kako je njegov otac sa jednim od tih kamiona prešao 400.000 kilometara, a s drugim čak 500.000 kilometara bez generalke što je u to vrijeme, na putevima bez asfalta i lošim cestama, bio izuzetno rijedak podvig. Zbog tih postignuća, Ibrahim je od fabrike TAM dobio Zlatnu plaketu kao priznanje za njegovu izuzetnu vozačku karijeru.

Sa kamionom prešao 800.000 kilometara bez mijenjanja dijelova

– Muharem Kavaz, poznat po nadimku Ćurina, započeo je svoju vozačku karijeru 1954. godine, kada je kupio Mercedes kamion, s kojim je prešao 800.000 kilometara bez mijenjanja dijelova – navodi Muhamed Kavaz.

Danas akteri ove priče više nisu među živima. Muharem, Ibrahim i Nurija Rošić ostavili su za sobom ovu priču koja se i dalje prepričava među onim malo starijim generacijama, podsjećajući na doba kada su vozači svakodnevno osvajali ceste, prelazeći nevjerovatne udaljenosti u kamionima.