Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripazite

Pet ozbiljnih nuspojava pretjeranog konzumiranja jaja: Koliko je previše?

Ilustracija
Ilustracija FOTO: Unsplash

Jedna porcija jaja je jednostavno jedno jaje ili dva bjelanca. Ali teško da možete napraviti zadovoljavajući omlet od samo jednog jajeta. Prema Mayo klinici, većina zdravih ljudi može da jede do sedam jaja nedjeljno, da to ne ostavi nikakve posljedice na zdravlje njihovog srca

Da li se jaja spadaju u zdravu hranu ili imaju više negativnih nego pozitivnih efekata na ljudski organizam? O ovoj dilemi se decenijama vode rasprave. Na sreću ljubitelja ove namirnice, naučnicu su u međuvremenu pokazali da su jaja zaista zdrava, ali samo ako se konzumiraju u umjerenim količinama.

Koje su to nuspojave koje možete doživjeti ako jedete previše jaja i koja količina jaja se smatra pretjeranom? Stranica Eat This, Not That daje odgovore na ova pitanja, a mi vam savjetujemo da ih veoma ozbiljno shvatite.

Koliko jaja je previše jaja?

Jedna porcija jaja je jednostavno jedno jaje ili dva bjelanca. Ali teško da možete napraviti zadovoljavajući omlet od samo jednog jajeta. Prema Mayo klinici, većina zdravih ljudi može da jede do sedam jaja nedjeljno, da to ne ostavi nikakve posljedice na zdravlje njihovog srca.

Studija iz 2018. u naučnom žurnalu American Journal of Clinical Nutrition čak je otkrila da konzumiranje do 12 jaja sedmično tokom tri mjeseca nije uticala na faktore kardiovaskularnog rizika kod osoba s predijabetesom i dijabetesom tipa 2.

Različiti faktori mogu uticati na to koliko je jaja previše za svakog pojedinca. Ako imate bolest srca ili dijabetes, razgovarajte sa svojim ljekarom kako biste odredili sedmični limit za vas.

Pet mogućih nuspojava pretjeranog konzumiranja jaja

  1. Možda ćete unositi previše holesterola
    Većinu holesterola u našoj krvi proizvodi jetra, a manji procenat unosimo hranom. Ipak, jaja sadrže velike količine holesterola – oko 190 miligrama. U zavisnosti od drugih namirnica u vašoj ishrani, možete lako premašiti preporučeni dnevni unos holesterola ako u prosjeku jedete više od jednog jajeta na dan.
  2. Mogli biste da povećate rizik od srčanih bolesti
    Većina stručnjaka se slaže da jedno jaje dnevno ne povećava rizik od srčanih bolesti. S druge strane, tri ili četiri jaja svako jutro mogla bi biti druga priča. Velika meta-analiza iz 2022. objavljena u naučnom žurnalu Circulation zaključila je da su veće dnevno konzumiranje jaja i rast holesterola u ishrani povezani s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrti. Dodatna istraživanja mogla bi razriješiti godine naizgled protivrečnih dokaza povezanosti jaja i srčanih bolesti, ali za sada je vjerovatno mudro jesti jaja u umjerenim količinama.
  1. Mogli biste da se udebljate
    Ako za doručak uz jaja konzumirate i tešku hranu poput masnih kobasica, kolačića, slatkih palačinki ili kafe s šećerom, ovaj obrok će postati opterećenje za vaš organizam, a velike su šanse da ćete nabaciti koji kilogram.
  2. Mogli biste povećati rizik od dijabetesa
    U studiji iz 2009. objavljene u naučnom žurnalu Diabetes Care piše da su ljudi koji su jeli više od sedam jaja sedmično imali veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su jeli manje od sedam jaja u istom periodu. Ipak, druga su istraživanja otkrila da konzumiranje jaja zapravo može poboljšati kontrolu šećera u krvi i osetljivost na inzulin kod ljudi s predijabetesom i tipom 2.
  3. Možda ćete na kraju jesti više nezdrave hrane
    Način kuhanja jaja ne mijenja njihov uticaj njegovih hranljivih materija, ali ono s čime ih kuhate sigurno može. Mnogi ljudi prže svoja jaja na maslacu ili ih poslužuju s prerađenim mesom s visokim udjelom masnoće i natrijuma, poput slanine ili šunke. Na taj način jaja mogu biti sredstvo za nesvjesno konzumiranje viška zasićenih masti, natrijuma i velike količine kalorija. To (možda više od samih jaja) može dovesti do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, prenosi Večernji.hr.