Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jačanje funkcionalnog znanja

Pejanović, Šain i Pilav osnovali Fondaciju “Olimpijada znanja”, stipendirat će nadarene

olimpijada znanja

Fondacija će stipendirati nadarene učenike i studente, provoditi edukacije za djecu, roditelje i naučno – nastavno osoblje, i organizirati natjecanja u znanju iz različitih disciplina

U Sarajevu je počela sa radom Fondacija „Olimpijada znanja“ koja u fokus svoga djelovanja stavlja jačanje i promjene odgojno – obrazovnog sistema sa ciljem sticanja funkcionalnog znanja kod djece, učenika i studenata. Osnivači ove nevladine i neprofitne organizacije su akademik, prof. dr. Mirko Pejanović, zatim emeritus, prof. dr. Željko Šain, kao i mr. oec. sci. Muhamed Pilav, uspješni poduzetnik sa domaćim i inozemnim iskustvom.

Svrha rada Fondacije je, kako se navodi, unaprijeđenje kompetencija djece kroz podizanje statusa učitelja i jačanje funkcionalnog znanja. Fondacija će stipendirati nadarene učenike i studente, provoditi edukacije za djecu, roditelje i naučno – nastavno osoblje, i organizirati natjecanja u znanju iz različitih disciplina.

“Znanje je jedina istinska snaga i moć koja čovjeka i civilizaciju vodi ka prosperitetnoj budućnosti. Da bi znanje bilo učinkovito mora imati prave sadržaje i uređen sistem. To omogućava Fondacija “Olimpijada znanja”. Cijeli svoj život posvećujem sticanju i primjeni humanih produktivnih znanja za dobrobit čovjeka i društvene zajednice. To je smisao života. Pridružite nam se i vi u ostvarenju najplemenitijih ciljeva kroz Fondaciju i slične oblike angažmana. Za našu ljepšu budućnost”, kazao je tim povodom emeritus prof. dr. Željko Šain, član Upravnog odbora Fondacije.

Kao strateški izazov u Fondaciji su odredili “imperativ da se do 2028. osigura svakom djetetu u Bosni i Hercegovini blistavo djetinjstvo u izvrsnim vrtićima, istovremeno težeći da do 2040. svaki učenik raspolaže funkcionalnom pismenošću, a naša zemlja zauzme mjesto među 20 najboljih prema relevantnim međunarodnim standardima funkcionalnog znanja, poput PISA testova.”

“Filozofska, sociološka i psihološka funkcija znanja je osnova razvoja društva. Znanje kreira pogled na život i rad, određuje naše ponašanje i našu budućnost. Zato želimo da kroz Fondaciju okupljamo sve progresivne snage kako bi razvijali sebe, svoje najdraže i svakako našu Bosnu i Hercegovinu. Bez savremenog i produktivnog znanja nema opstanka, a samim tim niti razvoja. Ne smijemo dozvoliti da pasivnim posmatranjem zbivanja i trendova oko sebe ugrožavamo budućnost naše djece i mladosti. Zato organizovano i sistemski neprekidno stičimo znanja”, istakao je akademik prof. dr. Mirko Pejanović, predsjednik Upravnog odbora Fondacije.

U Fondaciji kao ključnu vrijednost jednog društva ističu znanje. Podsticati će se i tragati za kreativnošću i inovacijama u izgradnji i dijeljenju znanja. Promovirat će se i podržavati natjecanje u znanju s najboljima, njegovati poštenje i integritet, služit će se djeci i društvu svim srcem.

“Kroz moju dugogodišnju suradnju sa ozbiljnim međunarodnim kompanijama (IKEA, MONDI PACKAGING, ASSIDOMAN, itd.) shvatio sam da je znanje ključ svakog uspjeha. Međutim, naš obrazovni sistem je prevaziđen, nije u skladu sa svjetskim trendovimna. Posebno zaostajemo u ranoj fazi odgoja i obrazovanja. Zato sam odlučio da sa prijateljima osnujemo Fondaciju koja će se intenzivno zalagati za unaprijeđenje statusa učitelja i profesora, kao i funkcionalnog znanja djece. Samo na taj način možemo napredovati i biti konkuretni na domaćem i svjetskom tržištu”, kazao je mr. oec. sci. Muhamed Pilav, poduzetnik i član Upravnog odbora Fondacije.

Ciljevi rada Fondacije su dostupnost izvrsnih vrtića i škola, participacija djece u predškolskom obrazovanju, vrhunska kvaliteta programa, socijalna inkluzija, saradnja s roditeljima, praćenje rezultata učenika na PISA testovima s ciljem sticanja objektivnog uvida u njihove sposobnosti u čitanju, matematici i nauci, i praćenja pozicije Bosne i Hercegovine na globalnoj ljestvici obrazovanja, uspješnost učenika u nastavku školovanja, te inovacije u nastavi.

Više informacija o Fondaciji možete pronaći na www.olimpijadaznanja.ba.