Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Onkologinja tvrdi

Ovo je vitamin koji bismo svi trebali unositi u većim količinama

đumbir
Foto: Pixabay

Uz konzumaciju zdrave hrane jednako je važno smanjiti i unos nezdravih namirnica.

Zdrav prehrana i uravnotežen unos hranjivih tvari ključni su za očuvanje zdravlja, održavanje zdrave tjelesne težine i smanjenje rizika od bolesti, uključujući rak. Prema ginekološkoj onkologinji, dr. Normi Steiner, nema jednog čarobnog nutrijenta koji može spriječiti rak, već je ključ u raznolikoj prehrani.

Smanjenje rizika od raka

“Potrebna vam je ravnoteža”, ističe za Parade, naglašavajući važnost kombiniranja različitih nutrijenata za zdravlje i smanjenje rizika od raka.

Prije nego što se fokusiramo na određene vitamine, važno je razmotriti održavanje zdrave tjelesne težine. “Održavanje zdravog indeksa tjelesne mase kroz prehranu i tjelovježbu može smanjiti rizik od razvoja raka”, kaže ginekolog, dr. Mitchell Clark.

Povezanost između pretilosti i većeg rizika od raka endometrija te raka jajnika jasno je utvrđena, a pretilost povećava i rizik od smrtnosti povezane s tim bolestima.

Dr. Steiner preporučuje mediteransku prehranu koja obiluje antioksidansima i protuupalnim nutrijentima, ističući kako metoda šarenog tanjura definitivno pomaže, prenosi Index.hr.

Vitamin D također igra važnu ulogu u podržavanju imunološkog sistema, a neka istraživanja povezuju više razine vitamina D s nižim rizikom od određenih vrsta raka. Međutim, prije uzimanja dodataka vitamina D, savjetuje se konzultacija s doktorom.

Redovne vježbe

Osim toga, neki nutrijenti mogu pružiti značajnu zaštitu. Endokrinolog dr. Alex Robles preporučuje folat za popravak oštećenja DNK, te selen, cink i vitamin C zbog njihovog antioksidativnog djelovanja. Hrana bogata ovim nutrijentima uključuje brazilske oraščiće, sardine, kamenice te citrusno voće poput naranči i limuna.

Uz konzumaciju zdrave hrane jednako je važno smanjiti i unos nezdravih namirnica.

“Savjetujem pacijentima da ograniče ili izbjegavaju prekomjernu konzumaciju prerađenog i crvenog mesa”, tvrdi dr. Robles. Uz to, redovna tjelovježba pomaže u poboljšanju općeg zdravlja i smanjenju rizika povezanih s rakom.