koristan savjet
Ovo je najbolji način za čuvanje luka kod kuće
Iako u većini domaćinstava ljudi stavljaju u frižider namirnice kojima žele da produže rok trajanja, to za luk nije pametna ideja
Luk ima relativno dug rok trajanja, ali on se može dodatno produžiti i na šest mjeseci ukoliko ga ostavite na tamnom, hladnom, suhom i dobro provjetrenom mjestu.
Iako u većini domaćinstava ljudi stavljaju u frižider namirnice kojima žele da produže rok trajanja, to za luk nije pametna ideja. U hladnom i vlažnom okruženju frižidera luk će s vremenom omekšati i počet će da se kvari, piše portal Punkufer.
Dosta ljudi luk ostavlja i u kuhinjskim ormarićima, što nije loša ideja ako odaberete mjesto koje se nalazi dalje od rerne. U suprotnom, nagle promjene temperature oko rerne negativno će uticati na svježinu luka.
Stručnjaci se slažu da je najbolje mjesto za čuvanje luka podrum ili garaža – uz pravilan način skladištenja on će ostati svjež i do šest mjeseci.
Kad pronađete odgovarajuću lokaciju, važno je da se luk izvadi iz kupovne ambalaže poput plastičnih omota, kesa i mrežica.
Luk nije poželjno držati u zatvorenoj plastičnoj ambalaži jer će brzo početi da se kvari.
Plastične kese omogućavaju zadržavanje vlage, što može dovesti do plesni ili nicanja luka. Umjesto toga, luk je najbolje prebaciti u korpu ili papirnu kesu kako bi vazduh mogao normalno cirkulisati oko njega.