Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obratite pažnju

Ovih pet namirnica je dobro za zdravlje i imunitet djece

jogurt voce
Ilustracija: Pixabay

U grupama mlađe djece rizik od širenja infekcije prvenstveno predstavljaju dva faktora: bliski lični kontakt i loša higijena ruku.

Određene namirnice sadrže upravo one nutrijente koji pomažu jačanju imunološkog sistema djeteta kako bi ono bilo spremno za borbu kada je dijete izloženo neizbježnim virusima i bakterijama. Provjerite o kojoj se hrani radi.

U grupama mlađe djece rizik od širenja infekcije prvenstveno predstavljaju dva faktora: bliski lični kontakt i loša higijena ruku.

Roditelji mogu osigurati zdrav porodični stil života, ponuditi svom djetetu okruženje pune ljubavi sa što manje stresa i pokušati uspostaviti zdrave i dosljedne navike u ishrani uključivanjem zdrave i raznovrsne prehrane u jelovnik svog djeteta i osiguravanjem njegove pravilne lične higijene.

Predstavljamo vam pet vrsta namirnica koje su izuzetno ukusne, a ujedno pomažu jačanju imunološkog sistema vašeg djeteta.

Jogurt

Jogurt sadrži puno proteina i zdravih mliječnih kiselina, koje sprječavaju rast štetnih organizama, posebno onih koji uzrokuju infekcije u želucu i probavnom traktu. Samo pazite da jogurt nema šećera ili da ima vrlo malo, jer šećer ima suprotan efekat na imuni sistem.

Umjesto slatkih jogurta, koristite domaći ili obični jogurt i zasladite ga dodavanjem bobičastog voća, jagoda, narezane banane ili drugog voća koje vaše dijete voli. Djeca bi trebala konzumirati punomasne mliječne proizvode. Pravo vrijeme za uvođenje mliječnih proizvoda je između 9. i 12. mjeseca.

Slatki krompir

Ova namirnica je veoma bogata dijetalnim vlaknima, a ujedno sadrži i mnoge moćne antioksidanse iz grupe karotenoida (naročito je bogata beta-karotenom). Slatki krompir je bogat vitaminom A i kalijem, a sadrži i dosta kalcijem. Osim toga, sadrži mnoge fitokemikalije, poput kvercetina, koji ima snažno protuupalno djelovanje, kao i vitamine B6, C i D, željezo, kalij i magnezij.

Avokado

Avokado se smatra jednim od najzdravijih plodova na zemlji, jer sadrži velike količine 25 esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine A, B, C, E i K, kao i bakar, željezo, fosfor, magnezij i kalij. Osim toga, avokado je bogat dijetalnim vlaknima, proteinima i drugim fitokemikalijama, kao što su betasitosteroli, glutation i lutein, koji nas mogu zaštititi od raznih bolesti.

Budući da je neutralnog okusa, možete ga umiješati u različite vrste jela, napraviti namaz ili dodati u fil za sendviče. Neki ga dodaju i u deserte, poput pudinga sa nezaslađenim kakaom u prahu i zgnječenom bananom.

Smeđa riža

Smeđa riža je hranljivija od bijele riže. Njegove žitarice sadrže nekoliko minerala, vitamina i vlakana, uključujući magnezij, cink i folnu kiselinu. Smeđu rižu možete dodati na jelovnik vašeg djeteta kao prilog jelima od mesa ili povrća i umacima.

Borovnice

Amerikanci borovnice nazivaju i moždanim ili zdravstvenim bobicama jer sadrže ogromnu količinu nutrijenata i pet puta više antioksidansa od iste količine jabuke, tikvice, brokule ili mrkve.

Osim toga, sadrže i velike količine biljnih nutrijenata, posebno antocijana – što je borovnica tamnija, sadrži više antocijana. Veoma su efikasni u borbi protiv dijareje, kao i zatvora. Razlog za to je u rastvorljivom vlaknu zvanom petkin. Pomažu i kod nadutosti i imaju antibakterijska svojstva.