Ovih deset namirnica vam može produžiti život
Kad pričamo o održavanju tijela, možete ići kraćim i jednostavnijim putem i uloviti tek kratkotrajne dobrobiti ili ga “izgraditi” iznutra i to pomoću najboljih materijala.
Dr. Michael Greger u svojoj novoj knjizi “How Not to Die” detaljno objašnjava kako nekoliko desetaka namirnica posjeduje mogućnosti za prevenciju ali i liječenje različitih bolesti.
“Bolesti su uzrokovane našim odabirima stila života. A mi možemo učiniti nešto po tom pitanju. Imamo ustvari ogromnu kontrolu nad svojim tijelom.”
Greger se zainteresirao za prehranu još kao dijete, kad je njegova baka, nakon što joj je dijagnosticirana teška srčana bolest, odjednom promijenila prehranu i počela živjeti zdravo.
“Ona me inspirisala. Zato sam danas doktor i radim ovaj posao. Jer vidim koji je značaj intervencije u stilu života.”
Ako i sami želite živjeti duže i zdravije, te izbjeći bolesti poput karcinoma, dijabetesa i srčanih bolesti, evo što Greger kaže da biste trebali početi jesti:
1. Grah
“Grah je najviše povezan uz dugovječnost. Američki institut za istraživanje karcinoma preporučuje da uz svaki obrok jedemo mahunarke”, kaže Greger koji dodaje da u frižideru ima limenku crnog graha, kojeg uvijek pojede malo uz svaki obrok.
2. Bobičasto voće
“One su najzdravije voće i mogu spriječiti razvoj raka, očuvati vam jetru i mozak, te pospješiti imunitet”, kaže Greger. Bobice su bogate antioksidansima, posebno kupine, koje po šoljici sadrže 650 jedinica. Usporedbe radi, borovnice sadrže 380 jedinica, a banana samo 40.
3. Crveni kupus
On sadrži univerzalni spoj koji prije svega ima antikancerogeno djelovanje. Iako su u istoj kategoriji i brokula i kelj, najbolji je crveni kupus. “On sadrži više antioksidansa po dolaru od bilo koje druge namirnice”, kaže Greger.
4. Zeleno lisnato povrće
“Kod njega je najbolji omjer hranjivih tvari i kalorija. Ako, na primjer, dnevno konzumirate 2.000 kalorija, kako najbolje želite iskoristiti te kalorije? Svaki put kad stavite nešto u usta, postoji oportunitetni trošak, jer to znači da ne možete staviti nešto zdravije u usta”, objašnjava Greger i dodaje da ako pojedete ekstra porciju zelenog lisnatog povrća svakog dana, možete za 20 posto smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.
5. Gljive
“One imaju jedinstvenu hranjivu vrijednost (uključujući amino kiselinu koja može usporiti smrt stanica) kakva se ne može naći nigdje drugo u biljnom svijetu”, tvrdi Greger.
6. Lan
“Lan sadrži više spojeva koji sprječavaju razvoj karcinoma, od bilo čega drugog na svijetu. Ako ne jedete lan, izgubit ćete mnogo toga”. Važno je da sjemenke budu dobro mljevene prije konzumacije, jer imaju tvrdu opnu koju inače nećete moći probaviti.
7. Orašasti plodovi
Ljudi širom svijeta ne jedu dovoljno orašastih plodova. Zbog toga umire više ljudi nego što ih umre od predoziranja heroinom, crack kokainom i svim drugim ilegalnim narkoticima. Orasi, koji su bogati antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, koje mogu pobijediti rak, su posebno zdravi. “Možete upola smanjiti šansu za moždani udar, samo ako dodate orašaste plodove u svoju prehranu. To je sjajno, ali mnogi to svejedno ne čine”, dodaje Greger.
8. Kurkuma
“Kad bi kurkuma bila droga, od nje bismo zarađivali milijarde dolara”, smatra Greger, jer ovaj začin sadrži pigment nazvan kurkumin koji igra veliku ulogu u prevenciji karcinoma, te plućnih i srčanih bolesti. Također može ubrzati proces oporavka nakon operacije i izliječiti reumatoidni artritis. Samo trebate pojesti 1/4 kašikice dnevno, piše New York Post.
9. Cijele žitarice
Ljudi koji konzumiraju cijele žitarice duže žive, te smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, pretilosti i moždanog udara. Uživajte u smeđoj riži, kvinoji i prekrižite bijeli hljeb.
10. Čaj
Pokušajte piti zeleni ili bijeli čaj kako biste se zaštitili od nekoliko ozbiljnih bolesti, uključujući i rak. Pomoću čaja možete smanjiti i krvni tlak, kolesterol i tjelesne masti. Ali nemojte ga samo piti, kaže Greger: “Jedite lišće čaja ili izvadite čajnu vrećicu i sastojke iz nje ubacite u smoothie. U suprotnom, nećete dobiti sve hranjive tvari”.