Ove namirnice nikada ne stavljajte u zamrzivač
Iako je mogućnost zamrzavanja hrane nekada veoma korisna, neke namirnice jednostavno ne bi trebalo stavljati u zamrzivač.
Evo liste namirnica za koje Huffington Post upozorava da je opasno zamrznuti.
1. Jaja
Mogla bi da napuknu i tako omoguće ulazak bakterija.
2. Neko voće i povrće
Na primjer, lubenica i krastavci. Svako voće i povrće koje previše promijeni strukturu i boju nakon odmrzavanja uopšte ne bi ni trebalo da se stavlja u zamrzivač.
3. Sir
Izgubiće oblik i strukturu
4. Ostali mliječni proizvodi
Jogurt, pavlaka, mlijeko… Mlečni proizvodi uglavnom nisu prijatelji zamrzavanja.
5. Začini
Smrznuti začini gube i ukus i teksturu kada ih odmrznete, pa gube svoju funkciju i hranljivu vrijednost. Takođe, mogli biste da dobijete i sasvim drugačiji, uglavnom odvratan ukus.
6. Pohovana hrana
Ako zamrznete pohovanu hranu, ono što je nekad bilo fino i hrskavo pretvorit će se u nešto bljutavo. Izgubit će i na ukusu, tako da je bolje da je pohujete onda kada i mislite da je jedete.
7. Začinjeni prelivi
Njih je najbolje koristiti kada su sviježi, a kada ih jednom zamrznete, više neće imati uopšte isti ukus. Na primjer, ako zamrznete majonezu, odvojit će se neki sastojci, poput ulja i jaja, i sve će završiti kao neka čudna neupotrebljiva tečnost.
8. Krompiri
Osim ako se radi o inače fabrički ili domaće zamrznutim krompirićima (pomfritu), krompiri će loše reagovati na zamrzavanje. Mogu postati vodenasti, mekani i privući bakterije.
9. Skuhana tjestenina
Neke se tjestenine mogu čuvati zamrznute pre kuhanja, ali generalno ćete, ako zamrznete skuhanu testeninu, posle dobiti neku čudnu masu vodenastog i nejestivog testa.