Naučnici tvrde
Otkriveno da popularan zaslađivač može uzrokovati infarkt i moždani udar
Osobe s postojećim faktorima rizika za bolesti srca, poput dijabetesa, imale su dvostruko veću vjerovatnost da će doživjeti srčani ili moždani udar ako su imale najviše razine eritritola u krvi, piše u studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu Nature Medicine
Zamjena za šećer pod nazivom eritritol povezana je sa zgrušavanjem krvi, moždanim udarom, srčanim udarom i smrću, pokazala je nova studija, prenosi CNN.
“Stepen rizika nije skroman”, rekao je glavni autor studije, dr. Stanley Hazen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju s instituta Lerner Research pri klinici u Clevelandu.
Osobe s postojećim faktorima rizika za bolesti srca, poput dijabetesa, imale su dvostruko veću vjerovatnost da će doživjeti srčani ili moždani udar ako su imale najviše razine eritritola u krvi, piše u studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu Nature Medicine.
“Ako je razina eritritola u krvi bila u gornjih 25% u usporedbi s najnižih 25%, postojao je oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu s najjačim srčanim čimbenicima rizika, poput dijabetesa”, rekao je Hazen.
Brže zgrušavanje krvi
Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama predstavljena u radu otkrila su kako se čini da eritritol uzrokuje brže zgrušavanje krvi. Ugrušci mogu otputovati u srce i izazvati srčani udar ili u mozak i izazivati moždani udar.
“Ovo svakako zvuči alarmantno”, rekao je dr. Andrew Freeman, direktor kardiovaskularne prevencije i dobrobiti u National Jewish Healthu, bolnici u Denveru, koji nije bio uključen u istraživanje.
“Čini se da postoji rizik od zgrušavanja krvi zbog korištenja eritritola”, rekao je Freeman. “Očito je potrebno više istraživanja, ali možda bi imalo smisla ograničiti eritritol u prehrani za sada.”
Kao odgovor na studiju grupacija Calorie Control Council, koja proizvodi umjetne zaslađivače, rekla je za CNN da su “rezultati ove studije u suprotnosti s desetljećima znanstvenih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima”.
“Rezultati se ne bi trebali preslikati na opću populaciju jer su sudionici intervencije već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti”, rekao Robert Rankin, izvršni direktor firme.
Europska udruga proizvođača poliola (šećernog alkohola) odbila je komentirati, rekavši da nije pregledala studiju.
Što je eritritol?
Šećerni alkoholi ili polioli pripadaju skupini ugljikohidrata prirodno prisutnih u voću i povrću. Nekoliko je vrsta šećernih alkohola koji se koriste kao zamjene za šećer. Razlikuju se po okusu, kalorijskoj vrijednosti te utjecaju na ljudsko zdravlje. Eritritol je najpoznatiji. Proizvodi se fermentacijom glukoze iz kukuruznog škroba i nešto je manje sladak od običnog šećera – ima oko 70 posto slatkoće šećera i 5 posto njegove kalorijske vrijednosti.
“Eritritol izgleda poput šećera, ima okus kao šećer i može se termički obrađivati”, rekao je dr. Stanley Hazen, koji također vodi Centar za mikrobiom i ljudsko zdravlje klinike u Clevelandu.
“Postao je ljubimac prehrambene industrije, iznimno je popularan dodatak keto i drugim proizvodima te hrani s niskim udjelom ugljikohidrata koji se prodaju osobama s dijabetesom”, dodao je.
Kako su došli do otkrića?
Otkriće veze između eritritola i kardiovaskularnih problema bilo je čisto slučajno, rekao je Hazen: “Ovo nismo očekivali. Nismo to ni tražili.”
Hazenovo istraživanje imalo je jednostavan cilj: pronaći nepoznate kemikalije ili spojeve u krvi osobe koji bi mogli predvidjeti rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti u sljedeće tri godine. Kako bi to učinili, tim je počeo analizirati 1157 uzoraka krvi kod ljudi s rizikom od srčanih bolesti prikupljenih između 2004. i 2011. godine.
“Pronašli smo tu tvar za koju se činilo da igra veliku ulogu, ali nismo znali što je to. Onda smo otkrili da je to eritritol, zaslađivač. Ljudsko tijelo prirodno stvara eritritol, ali u vrlo malim količinama koje ne bi odgovarale razinama koje su izmjerili”, rekao je.
Kako bi potvrdio nalaze, Hazenov tim testirao je drugu seriju uzoraka krvi više od 2100 ljudi u Sjedinjenim Državama i dodatna 833 uzorka koje su prikupili kolege u Evropi do 2018. Oko tri četvrtine sudionika u sve tri populacije imalo je koronarnu bolest ili visoki krvni pritisak, a oko petine je imalo dijabetes. Više od polovice bili su muškarci u 60. i 70. godinama.
U sve tri populacije istraživači su otkrili da su više razine eritritola povezane s većim rizikom od srčanog udara, moždanog udara ili smrti unutar tri godine.
Istraživači su proveli daljnje testove na životinjama i laboratorijske testove i otkrili da eritritol “izaziva pojačanu trombozu”, odnosno zgrušavanje krvi.
“Ono što vidimo s eritritolom je da trombociti postaju super osjetljivi: samo 10% stimulansa proizvodi 90% do 100% stvaranja ugruška,” rekao je Hazen.
“Mislim da ovdje ima dovoljno podataka da kažemo da se držite podalje od eritritola dok se ne provede više studija”, rekao je Hazen.
Postoji veza, ne i konačan dokaz
Oliver Jones, profesor kemije na Univerzitetu RMIT u Victoriji, Australiji, primijetio je da je studija otkrila samo korelaciju, ali ne i uzročnost.
“Kao što sami autori navode, pronašli su povezanost između eritritola i rizika od zgrušavanja, a ne konačan dokaz da takva veza postoji”, rekao je Jones, koji nije bio uključen u istraživanje.
“Svi mogući (i još nedokazani) rizici viška eritritola također bi se trebali uravnotežiti s vrlo stvarnim zdravstvenim rizicima od prekomjerne konzumacije glukoze”, rekao je Jones.
Rezultati šokirali
U završnom dijelu studije osam zdravih dobrovoljaca pilo je piće koje je sadržavalo 30 grama eritritola, količinu koju konzumiraju mnogi ljudi u SAD-u. Krvni testovi tijekom sljedeća tri dana pratili su razine eritritola i rizik od zgrušavanja krvi.
“Trideset grama bilo je dovoljno da razine eritritola u krvi porastu tisuću puta”, rekao je Hazen.
“Koliko je samo 30 grama eritritola? Jednako kao da pojedete pola litre keto sladoleda. Ako pogledate oznake hranjivih vrijednosti na mnogim keto sladoledima, vidjet ćete ‘smanjen šećer’ ili ‘šećerni alkohol’, što su izrazi za eritritol. Vidjet ćete da tipična pinta sadrži između 26 i 45 grama”, dodao je.
“Moj kolega i ja smo išli u trgovine i gledali etikete. Pronašli smo proizvod koji se prodaje osobama s dijabetesom i koji je sadržavao oko 75 grama eritritola”, rekao je Hazen.
Ne postoji “dozvoljeni dnevni unos” koji je odredila Europska agencija za sigurnost hrane ili Američka agencija za hranu i lijekove, koje eritritol smatraju općenito sigurnim. Prema nekim napomenama to je jedan gram po kilogramu, prenosi Index.