Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osam razloga zašto ne trebate bacati koru od narandže

narandza345

Narandža je mnogima jedan od omiljenih citrusa. Njeno sočno meso je zdravo i osvježavajuće.

No kada ogulite omiljeno voće, ne bacajte koru. Donosimo 8 odličnih stvari koje možete napraviti s korom od naranče

Napomena:

Narandžinu koru konzumirajte samo ako je narandža iz domaćeg uzgoja (provjerenog porijekla)

1. Koricu izrendajte ili narežite na kockice te svaki komadić stavite u posudicu za led, zalijte vodom i zaledite. Kockice leda ubacite u vodu ili sok.

2. Napravite sredstvo za čišćenje. U staklenku ubacite kore od narandže i u potpunosti prelijte alkoholnim sirćetom. Ostavite da odstoji dvije sedmice te s vremena na vrijeme protresite i dobićete sredstvo protiv kamenca, za čišćenje fružidera, rerni odvoda.

3. Napravite piling za tijelo. U staklenci pomiješajte po pola kašičice morske soli i bademovog ulja te dodajte kašičicu narendane korice narandže i limuna te spremite na suho i hladno mjesto. Prije tuširanja mješavinom istrljajte kožu.

4. Napravite začin u prahu. Koricu narandže očistite od bijelog dijela, poslažite na lim za pečenje i ostavite na toplom mjestu da se potpuno osuši (možete i u rerni na 160 stepeni oko 3 sata).

Osušenu koru sameljite, spremite u staklenku i stavite u hladnjak. Narandže u prahu posipajte po desertu, jelu ili salati ili dodajte u čaj.

5. Očistite sudoper. U sudoper nasipajte malo soli. Koricom od narandže izribajte unutrašnjost sudopera te ga isperite toplom vodom.

6. Spriječite grudvanje smeđeg šećera. Nekoliko komadića korice stavite u posudu sa šećerom te je dobro zatvorite.

7. Protiv neugodnog mirisa iz kante za smeće. Svaki puta iznova na dno vreće za smeće poslažite kore od narandže.

8. Napravite mirisnu svijeću za osvježenje prostora.