Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Od smrada niko nije umro, a od promahe jesu mnogi…”

promaha

Naši stari su od pamtivijeka tvrdili da vjetar koji pirka kroz otvoren prozor – ne samo što može da izazove kočenje, prehladu, zuboboblju – već da zna i da bude smrtonosan. Što je najgore, bili su u pravu kada su govorili da “od smrada niko nije umro, a od promahe jesu mnogi.”

Rezultati najnovijeg istraživanja, sprovedenog na Univerzitetu u Masačusetsu, pokazali su da je promaha zaista uzročnik ogromnog broja bolesti – od problema sa kostima kao što su reuma i artritis, preko prehlada, gripa, bronhitisa, upala sinusa, grla ili uha, pa sve do teških upala pluća, mozga – koje mogu da dovedu i do smrti.

– Stvar je u tome što se, kada u nekoj prostoriji puše promaha, virusi i bakterije kojima je inficirana neka osoba brže raznose po vazduhu i samim tim raste opasnost od zaraze za sve prisutne – rekao je profesor doktor Karl Engels, vođa istraživačkog tima.

Isto tako, ni naši mišići nisu imuni na neželjena dejstva provjetravanja i upravo se promahom mogu rasvijetliti one neobjašnjive upale mišića koje svi mi ponekad osjećamo, a strujanje vazduha pogubno je za naš nervni i koštani sistem.

– Miješanje oštrog hladnog vazduha spolja s toplim vazduhom unutra uopšte ne prija našoj kičmi i ostatku skeleta. Pri tim stalnim promjenama temperature, koštana masa i nervi počinju da se naizmjenično šire i skupljaju, što izaziva upalne procese, zbog kojih onda lakše dolazi do uklještenja živaca ili razvijanja reumatoidnog artritisa – kaže on.