Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Copernicus

Oboreni rekordi: Ovogodišnji septembar najtopliji u istoriji mjerenja temperatura

toplotni talas
Ilustracija: Fena

Prošla je godina bila najtoplija u istoriji, ali čini se da će 2024. ponovno ispisati istoriju

Prošli je mjesec bio drugi najtopliji septembar ikad registriran na globalnom nivou, u izuzetnoj godini koja će “skoro sigurno” postati najtoplija u istoriji, objavio je u utorak Copernicus, evropski klimatski nadzornik.

Septembar su obilježile ekstremne kiše i razorne oluje širom svijeta, dešavanja koja se javljaju sve žešće i učestalije kako globalne temperature rastu zbog klimatskih promjena.

Prosječna globalna temperatura prošlog mjeseca bila je druga najviša nakon septembra 2023., saopćio je Copernicus, koji koristi milijarde mjerenja sa satelita, brodova, aviona i meteoroloških stanica kao pomoć u svojim izračunima.

Prošla je godina bila najtoplija u istoriji, ali čini se da će 2024. ponovno ispisati istoriju.

Globalno zatopljenje ne znači samo povećanje temperatura, nego i posredni učinak sve te dodatne topline zarobljene u atmosferi i morima.

Topliji zrak može zadržati više vodene pare, a topliji okeani znače veće isparavanje, što utječe na padavine i rezultiraju intenzivnijim pljuskovima i olujama.

U septembru su neki dijelovi svijeta vidjeli “mjesečnu količinu kiše koja je pala u samo nekoliko dana” – kazala je Samantha Burgess, zamjenica direktora Službe za klimatske promjene Copernicus.

-Ekstremne količine padavina ovog mjeseca, nešto što sve češće opažamo, pogoršane su toplijom atmosferom – kazala je Burgess.

-Rizik od ekstremnih padavina nastavit će se povećavati s porastom temperatura – dodala je.

U mjesec dana divljeg vremena, uragan Helene pogodio je jugoistok Sjedinjenih Država, tajfun Krathon udario je u Tajvan, a oluja Boris donijela je poplave i razaranje u centralnu Evropu.

Tajfuni Yagi i Bebinca ostavili su trag razaranja u Aziji, dok su smrtonosne poplave pogodile Nepal, Japan te zapadnu i centralnu Afriku.

Copernicus je saopćio da su uvjeti vlažniji od prosjeka zabilježeni i u dijelovima Afrike, Rusije, Kine, Australije i Brazila, dok je Pakistan bio “jako” pogođen monsunom.

Copernicus je saopćio da su mjeseci od januara do septembra 2024. već postavili nove vrhunce “čime je skoro sigurno da će 2024. biti najtoplija godina ikad zabilježena”, prenosi AFP.