jednostavni sastojci
Objavljen originalni recept: Ovako se kuhao grah u JNA
Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji
Index je objavio originalni recept za grah iz JNA. Ispast će vam baš kako treba jer su sve mjere u receptu točne u gram, tako da nema mjesta za pogreške.
Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji. Jedino što bi vam moglo zapeti za oko je goveđe meso umjesto onog koje smo inače naučeni vidjeti u grahu – suhog svinjskog mesa ili kobasica. Naravno da vi možete staviti ono što vam se više sviđa.
Zaprška će mu dati gustoću, a tek pred kraj, kada je dodajete, smijete promiješati grah. Ako to napravite ranije, zrna bi se mogla raspasti i pretvoriti u kašu. Za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji suhi grah, od trešnjevca i zelenčeka do bijelog graha.
Za ovo jelo potrebno vam je:
- 120 g suhog graha
- 8 g brašna
- 25 g crvenog luka
- 1 g bijelog luka
- 10 g mrkve
- 3 g koncentrata paradajza
- 100 g goveđeg mesa
- 20 g masti ili ulja
- 0,3 g paprike u prahu
- 0,1 g bibera
- 1 g peršinovog lista
- 0,01 g lovorovog lista
- sol
1 – Natopite i stavite kuhati grah
Prebran grah potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mjestu da se natopi 1-3 sata.
Zatim ocijedite vodu u kojoj je grah potapan, pa ga stavite u pogodnu posudu, nalijte hladnom vodom i kuhajte 10-15 minuta od proključavanja.
2 – Dinstajte povrće
U međuvremenu na dio zagrijane masnoće dodajte polovinu sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, izrezanu na sitnije kockice ili naribanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kocke.
Sve zajedno dinstajte dok ne ispari tekućina, skinite s vatre i stavite sa strane.
3 – Dodajte ostatak povrća u grah
Iz prokuhanog graha ocijedite vodu pa dodajte polovinu sitno sjeckanog luk i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.
Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuhajte uz povremeno dolijevanje tople vode dok sve ne omekša.
4 – Napravite zapršku
Preostalu masnoću zagrijte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, maknite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno sjeckani češnjak.
5 – Dodajte začine u grah
Kada grah omekša, dodajte lovorov list, koncentrat rajčice prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno miješanje graha da sene zgruda.
Grah sa zaprškom kuhajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuhanje završeno, dodajte papar, sitno sjeckan peršinov list i po potrebi još soli.
Napomena: Grah se pri kuhanju ne smije miješati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorijevanja.