Mentalno blagostanje
Nutricionistkinja sa Harvarda podijelila četiri navike u ishrani za zdravlje mozga
Naidoo je navela četiri jednostavne promjene koje možemo da unesemo u našu ishranu za bolje zdravlje mozga
Ishrana je važna za imunitet, ali i za mentalno zdravlje, a nutricionistkinja Uma Naidoo tvrdi da mnogi ljudi nisu svjesni koliko hrana koju jedemo utiče na naše mentalno blagostanje.
„Hrana koju jedemo, dok se vari, stupa u interakciju sa trilionima mikroba u crijevnom mikrobiomu i razlaže se na različite supstance koje zatim utiču na naše mentalno zdravlje i blagostanje tokom vremena“, objasnila je Naidoo za CNBC, prenosi Danas.rs.
Ona je navela četiri jednostavne promjene koje možemo da unesemo u našu ishranu za bolje zdravlje mozga.
Povećajte unos vlakana
„Prvo morate da povećate vlakna u svojoj ishrani, a najbolji način za to jeste da unosite hranu biljnog porijekla“, kaže Naidoo.
Ovo su izvori hrane bogati vlaknima: šareno povrće poput zelenog lisnatog povrća, graha i drugih mahunarki, lanenog sjemena i zdravih cijelih žitarica.
Više polifenola
Naidoo preporučuje da jedete šarenu hranu koja je bogata polifenolima. Neki od izbora su: mrkva, borovnice, jagode, orasi i crne masline.
„Sve ove namirnice su važne jer imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva“, istakla je ona.
Hrana bogata probioticima
Probiotici doprinose zdravom crijevu, a zdravo crijevo je odlično za dobro zdravlje mozga. Više ovih zdravih bakterija možemo dobiti iz fermentisane hrane poput jogurta, kefira i kombuče.
Unosite više bilja i začina
„Jedan od najjednostavnijih načina za poboljšanje zdravlja crijeva, koji takođe može promovisati dobro zdravlje mozga, jeste dodavanje više začina i bilja u vašu ishranu“, kaže Naidoo.
Na kraju, nutricionistkinja sa Harvarda preporučuje nekoliko začina, uključujući kurkumu, origano, peršun, đumbir i bijeli luk.