Nauka dokazala štetnost prženih krompirića: Pomfrit je tihi ubica
Rezultati nedavnog istraživanja pronašli su vezu između prženih krompirića i većeg rizika od smrti.
Studija je pokazala da su ljudi koji jedu pržene krompiriće barem dva puta sedmično u dvostruko većem riziku po život od ljudi koji ne konzumiraju krompiriće.
Iako rezultati nisu dokazali da krompirići direktno „ubijaju“ ljude, oni jednostavno pokazuju vezu između ljudi koji su preminuli i njihovih prehrambenih navika.
Naime, istraživači su ispitivali navike 4.440 ljudi starosti između 45 i 79 godina tokom osam godina. 236 učesnika studije preminulo je u nakon završetka istraživanja, to su upravo bili oni koji su jeli pržene krompiriće minimum dva puta sedmično.
Nutricionistkinja Jessica Cording izjavila je za „Yahoo“ da nije iznenađena ovim rezultatima.
“Prženi krompirići su hrana koja obezbjeđuje mnogo kalorija, soli, transmasnih kiselina, a minimalno doprinosi nutrijentima koje posjeduje“, rekla je – “Oni tijelu čine više štete nego koristi“
Ona ističe da je važno šta još osoba jede pored krompirića. Na primjer, nekoliko krompirića uz salatu će dovesti do drugačijih efekata po zdravlje za razliku od 200 grama pomfrita sa hamburgerom.