Naučnici sa Harvarda otkrili koje povrće najviše goji
Iako je povrće jedno od najzdravijih namirnica, te se posebno preporučuje tokom dijetetske ishrane, postoji jedna vrsta koju bi trebalo da izbjegavate. Posebno ako vam je cilj da smršate.
Naučnici sa Univerziteta Harvard dokazali su da neke sorte povrća zapravo ne doprinose gubitku težine, već mogu uticati i na gojenje.
U istraživanju, koje je trajalo 20 godina, učestvovalo je 130.000 ljudi, a naučnici su pratili njihove navike u ishrani, kao i namirnice koje konzumiraju.
Na osnovu dobijenih podataka, stručnjaci su zaključili koje povrće zapravo doprinosi dobijanju na težini. Sa velikom sigurnošću su potvrdili da povrće koje najviše goji su kukuruz, krompir i grašak.
Kukuruz se pokazao kao najgori sa 0.9 kilograma više tokom dvike godine od povećanja porcije ovog povrća. Razlog za to je visoki glikemijski indeks, intenzivno povećanje šećera u krvi nakon konzumiranja koje utiču na povećanje osećanja gladi.
Zanimljivo je da osobe koje su jele povrće bogato vlaknima, poput pasulja, izgubile su na težini nakon nekog vremena.