klimatske promjene
Naučnici razvijaju krompir koji bi mogao izdržati toplotne valove
Na projektu je radio tim pod vodstvom Katherine Meacham-Hensold, sastavljen od naučnika sa Univerziteta Illinois (UIUC) u Sjedinjenim Državama i Univerziteta Essex u Engleskoj
Američki naučnici razvijaju krompir koji bi mogao izdržati toplotne valove kako bi pomogao rastu usjeva u budućnosti pogođenoj klimatskim promjenama.
Tim istraživača proveo je terenska ispitivanja na jednoj lokaciji u američkoj državi Illinois i primijetio da je prilagođena biljka uzgojila do 30 posto više krompira pod toplinskim stresom.
To je učinjeno dodavanjem dva gena za modificiranje procesa koji se zove fotorespiracija kako bi se poboljšala učinkovitost, ostavljajući više energije za veći rast.
Autori rada, objavljenog u časopisu Global Change Biology, opisali su ovaj korak kao “obećavajući put za povećanje prinosa u uvjetima zagrijavanja planeta”.
Potrebna su terenska ispitivanja na više lokacija kako bi se potvrdili nalazi tima u različitim okruženjima.
Cilj projekta
Na projektu je radio tim pod vodstvom Katherine Meacham-Hensold, sastavljen od naučnika sa Univerziteta Illinois (UIUC) u Sjedinjenim Državama i Univerziteta Essex u Engleskoj.
Meacham-Hensold je rekla da je cilj projekta zadovoljiti potrebe za hranom u uvjetima globalnog zatopljenja.
– Moramo proizvoditi usjeve koji mogu izdržati češće i intenzivnije toplinske valove ako želimo zadovoljiti potrebe stanovništva za hranom u regijama koje su u najvećem riziku od smanjenih prinosa zbog globalnog zatopljenja, rekla je.
– Povećanje mase gomolja od 30 posto uočeno u našim ispitivanjima pokazuje poboljšanja procesa fotosinteze kako bi se omogućili usjevi spremni za klimatske promjene.