nova studija
Naučnici poručuju: Nemojte piti više od jednog zaslađenog pića sedmično
Ljudi bi trebali smanjiti unos šećera pićima i britanska služba savjetuje ljudima da “potraže vodu, mlijeko s niskim udjelom masnoće ili bez šećera, dijetalna pića ili pića bez dodanog šećera” kao alternative
Ljudi ne bi trebali piti više od jednog zaslađenog pića sedmično, poručili su naučnici nakon nove studije koja je povezala visoke razine konzumacije šećera sa širokim rasponom zdravstvenih stanja.
Za svako dodatno zaslađeno piće tjedno ljudi mogu povećati izglede da će oboljeti od brojnih bolesti, kažu autori.
Rekli su da je visoka konzumacija šećera “općenito više štetna nego korisna za zdravlje”.
Autori su također pozvali na dodatna istraživanja veza između visoke konzumacije šećera i raka nakon što je studija ukazala na vezu između to dvoje.
Akademici u Kini i SAD-u analizirali su utjecaj unosa šećera na zdravlje, proučavajući postojeća skupna istraživanja, njih ukupno 73 koja obuhvaćaju 8601 studiju.
Veći unos šećera povezan s 45 zdravstvenih problema
Pregled zaključaka, objavljen u časopisu BMJ, sugerira da je veći unos šećera povezan s 45 zdravstvenih problema.
Autori su otkrili “značajne štetne veze” između konzumacije šećera u prehrani i dijabetesa, gihta, pretilosti, visokog krvnog pritiska, srčanog udara, moždanog udara, astme, karijesa, depresije, prerane smrti i nekih vrsta raka – uključujući rak dojke, prostate i gušterače.
Kad su naučnici posebno promatrali pića zaslađena šećerom, pronašli su “umjerene” dokaze koji upućuju na to da su ljudi koji su popili najveći broj slatkih pića imali veću tjelesnu težinu u usporedbi s onima koji su popili najmanje.
Rekli su da su slabiji dokazi koji povezuju svaki dodatni napitak zaslađen šećerom tjedno s 4 posto većim rizikom od gihta.
Svako dodatno piće zaslađeno šećerom dnevno povezano je sa 17 posto većim rizikom od koronarne bolesti srca i 4 posto većim rizikom od smrti tijekom razdoblja praćenja pregledanih studija.
Svakih 25 g dnevnog povećanja unosa fruktoze povezano je s 22 posto većim rizikom od raka gušterače, sugerira pregled istraživanja.
Autori, predvođeni stručnjacima sa Sveučilišta Sichuan u Kini, rekli su da ovi zaključci u kombinaciji sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetskog fonda za istraživanje raka i Američkog instituta za istraživanje raka sugeriraju smanjenje potrošnje dodanih šećera na ispod 25 g dnevno, otprilike šest žličica dnevno, te ograničavanje konzumacije pića zaslađenih šećerom na manje od jedne porcije tjedno.
Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) kaže da odrasle osobe ne bi trebale unositi više od 30 g šećera dnevno. Što je otprilike jednako sedam kockica šećera.
Šta se predlaže kao alternativa
Ljudi bi trebali smanjiti unos šećera pićima. Ljudima se savjetuje da “potraže vodu, mlijeko s niskim udjelom masnoće ili bez šećera, dijetalna pića ili pića bez dodanog šećera” kao alternative.
“Ako više volite gazirana pića, pokušajte razrijediti sok bez dodanog šećera s gaziranom vodom”, dodaje se na web stranici NHS-a.
Autori najnovije studije napisali su: “Visoka konzumacija šećera u prehrani općenito je više štetna nego korisna za zdravlje, osobito kod kardiometaboličkih bolesti. Ovaj pregled pokazuje da je visoka konzumacija šećera u prehrani, posebno unos šećera koji sadrže fruktozu, štetno povezana s velikim brojem zdravstvenih ishoda.”
Dodaju da su dokazi o povezanosti konzumacije šećera u prehrani i raka i dalje ograničeni te zahtijevaju daljnja istraživanja.
“Preporučujemo smanjenje konzumacije slobodnih šećera ili dodanih šećera na ispod 25 g dnevno (otprilike šest kašika dnevno) i ograničavanje konzumacije šećera preko zaslađenih napitaka na manje od jedne porcije tjedno (otprilike 200-355 mL/tjedno).
“Da bi se promijenili obrasci konzumacije šećera, posebno za djecu i adolescente, hitno je potrebna kombinacija općeg javnog zdravstvenog obrazovanja i politika diljem svijeta.”