"Zlatni divovski burger"
Napravili hamburger težak tri kilograma, košta 800 eura
Sastoji se od guščje paštete, govedine i crnog tartufa, a poslužuje se u pecivu posutom zlatom
Restoran luksuznog hotela u Tokiju od ponedjeljka nudi hamburger po cijeni od 800 eura u čast novog cara koji početkom maja preuzima dužnost.
Hamburger je promjera 25 centimetara i teži tri kilograma. Sastoji se od guščje paštete, govedine i crnog tartufa, a poslužuje se u pecivu posutom zlatom.
“Želimo slaviti novog cara i novu eru u Japanu”, rekao je chef Patrick Shimada, pripremajući skupo jelo.
Domišljata marketinška ideja, ali i “prilika da se približim svojim japanskim korijenima”, uvjerava taj Amerikanac japanskoga porijetla.
“Zlatni divovski burger” koji se nudi po paprenoj cijeni od 100.000 japanskih jena moći će se kušati do kraja juna.
Konzumiranje mesa u Japanu bilo je u prošlosti zabranjeno, no zabranu je 1872. ukinuo car Meiji.
Hamburger se u Japanu proširio od Drugog svjetskog rata, dolaskom Amerikanaca.
Japanska vlada u ponedjeljak je objavila da će ime nove ere od 1. maja biti “Reiwa”, čija dva ideograma evociraju sklad koji donosi nadu.
Nova era počinje s Naruhitom koji će 1. maja naslijediti oca, cara Akihita, koji abdicira zbog starosti.