Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slovenija

Nakon 33 godine sreo Saliha, druga iz JNA : “Živi smo, a?”

FOTO: Screenshot/Facebook

Odmah su stigle ponude za kafu, rakiju, pivo, ali Salihu je prvo bila potrebna cigara

Vojnički pozdrav, zagrljaji i suze pali su na jednoj željezničkoj stanici u Sloveniji gdje je Slovenac Joško Ben ovog juna dočekao svog druga iz JNA. Prijatelji iz vojske prethodno se nisu vidjeli pune 33 godine, od početka raspada bivše zemlje.

„Živi smo, a?“, pitao je Joško nekadašnjeg poručnika.

„Preživjeli“, odgovorio mu je on i dodao „idemo dalje“.

Odmah su stigle ponude za kafu, rakiju, pivo, ali Salihu je prvo bila potrebna cigara. Cijeli susret snimila je Joškova (tada) buduća supruga, a on ga podelio na Facebook grupi „Pronađi drugove iz bivše JNA“.

„Danas je moja svadba, s lijeva na desno JA des. Joško Ben, sredina poručnik Salih Avdić i razvodnik Aco Krstevski, nismo se vidjeli 33 godine a danas mi došli drugovi na svadbu“, napisao je ubuđeni Joško.

Dolazak mog Poručnika Salih Avdić na moju svadbuStanica Zidani most

Posted by Josko Ben on Monday, June 5, 2023

Da su prijateljstva iz vojske nešto posebno u životu svakog mušakarca, najbolje prikazuje ova grupa u kojoj skoro 300.000 nekadašnjih vojnika JNA pokušava da pronađe svoje drugove iz vojske, sa kojima su zajedno iz dječaštva prelazili u svijet muškaraca.

Prenose se tu fotografije iz kasarni od Vardara pa do Triglava, dijele uspomene i neizbrisiva sjećanja na zajednička druženja, obuku, zaduženja, a naročito na vojnički grah, „kultno“ jelo koje niko nikada nije uspio da spremi a da bude kao iz pokretnog vojničkog kazana. Sve skupa dokazujući da neke vrijednosti i prijateljstva mogu da izdrže izazove i teških vremena.