Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Populacija "eksplodirala"

Najezda grinja na Jadranu napunila ambulante: Lako ih je zaraditi i na plaži

ugriz grinje plaza
Foto: Dnevnik.hr

“Kod pojedinih osoba su te reakcije opsežne da ih ima više, bude ih do 20, 50 uboda”, kazala je dermatovenerologinja Bernarda Mišanović Marković

Turističkim brojkama na jugu Istre u Hrvatskoj sigurno ne pridonosi veliki broj prijava ugriza jesenje grinje. Dugi sušni i topli period razlog je što je njihov broj doslovno eksplodirao, i to posebno u blizini plaža.

Posljednjih petnaestak dana povećan je broj pacijenata s kožnim reakcijama koji stižu u ambulante na jugu Istre. Prema prijavama koje su stigle u Istarski zavod za javno zdravstvo, najkritičniji je pulski priobalni pojas od Fažane do Medulina, piše Dnevnik.hr.

Reakcija na koži se može javiti i satima nakon što smo mi boravili na tom području, najčešće se javlja noću kad spavamo kad se primirimo jer ona gmižući po tijelu nalazi mjesto gdje je koža tanka i gdje se može ugnijezditi i hraniti.

“Obično je vezano za neke travnate površine jer se te ličinke javljaju na mjestima gdje je suha trava i suhe grane”, objasnio je Nediljko Landeka iz Nastavnog zavoda.

Stoga ih se vrlo lako može zaraditi na plaži.

“Ubodi najčešće budu na otvorenim dijelovima kože. Kod pojedinih osoba su te reakcije opsežne da ih ima više, bude ih do 20, 50 uboda”, kazala je dermatovenerologinja Bernarda Mišanović Marković.

ugriz grinje
Foto: Dnevnik.hr

Ti pacijenti moraju izbjegavati jako sunce, ne iritirati kožu i svu robu koju su imali trebaju dobro oprati na visokoj temperaturi.

“Trebaju si staviti neku kremu. Mi najčešće na dermatologiji damo protuupalnu kortikosteroidnu kremu i doma da imaju antihistaminik za ublažavanje svrbeža”, kazala je dermatovenerologinja.

Ugrizi mogu stvoriti crvenilo i svrbež, naročito kod onih osjetljivijih i djece. Izrazito toplo i suho razdoblje razlog je što je populacija grinja ovog ljeta ovako eksplodirala. Ubod grinje ne može proći za dan ili dva, da se potpuno povuku promjene na koži nekada treba i do tri sedmice.