Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Performans plesnih klubova

Mostar plesom protiv nasilja nad ženama obilježio kampanju “Jedna milijarda ustaje”

mostar performans (1)

Prekinimo šutnju, prekinimo lanac nasilja i progovorimo o tome, ukažimo na taj društveni problem

Performansom mostarskih plesnih klubova u četvrtak je u Mostaru održana “plesna revolucija” protiv nasilja nad ženama u sklopu kampanje “Jedna milijarda ustaje”.

Aktivistice iz Mostara već godinama plesom, kreativnim izričajem slobode pokreta i emocija obilježavaju ovu kampanju kao način borbe protiv nasilja nad ženama.

Suorganizatorica događaja iz Centra za razvoj i edukaciju “Hera” Tea Katica kazala je kako je cilj “plesne revolucije” prekinuti šutnju i lanac nasilja.

– U današnjem programu izveli smo zajedničku, globalnu koreografiju na pjesmu “Break The Chain”. Znači, prekinimo šutnju, prekinimo lanac nasilja i progovorimo o tome, ukažimo na taj društveni problem. Nakon zajedničke, svaki plesni studio izveo je posebno individualnu koreografiju, a cijelu priču lijepo smo zaokružili plesom na svili – kazala je Katica.

“Jedna milijarda ustaje”, kampanja protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, najveća je globalna kampanja za okončanje svih oblika nasilja nad ženama, a pokrenuta je na inicijativu aktivistkinje i dramaturginje Eve Ensler.

Ova manifestacija obilježava se od 2012. na datum 14. veljače.

– Nažalost, zbog loših vremenskih uvjeta bili smo spriječeni sve ovo izvesti 14. veljače, ali danas smo tu i imamo veliku podršku plesnih studija iz Mostara, s nama su bili Plesni studio “Flash”, Erigo, B-Dance, Mo-Stars, Mostarske mažoretkinje, ŠPK Zrinjski i Koroleva – navela je Katica.

U okviru kampanje u ožujku je planirano održavanje interaktivne radionice za srednjoškolce.

– Tu ćemo sa srednjoškolcima razgovarati na temu nasilja i nenasilja, odnosno kako prepoznati nasilje i kako postupiti u situacijama u kojima se nađu, bilo da promatraju nasilje ili da su žrtve nasilja, kome se mogu obratiti i što raditi u takvim situacijama – istaknula je Katica.

Ana Maria Obrdalj iz plesnog kluba “Erigo” kazala je kako za nju ples predstavlja život.

– Plešem već 12 godina i za mene je to život. Kroz ples i pjesmu koja ga prati ljudima mogu prenijeti ono što osjećam. To je umjetnost i sport i vi se razvijete u isto vrijeme koliko i dušom osjetite to što radite i volite – kazala je Obrdalj.

Mišljenja je kako bi svi trebali biti jednaki i da bi svaka djevojka trebala imati pravo na svoj glas.

– Rekla bih da je sada nasilje vrlo zastupljeno, posebno nad djevojkama u školama. Diskriminira se djevojke koje malo drugačije izgledaju ili koje se bave nekim drugim stilom ili se drugačije oblače. Svi bi trebali biti jednaki i jednako se poštovati – navodi Obrdalj.

Organizatori kampanje “Jedna milijarda ustaje” u Mostaru bili su Vijeće mladih Grada Mostara, Američki kutak Mostar, Podružnica psihologa Hercegovina, udruženje “Žena BiH” i udruženje Centar za razvoj i edukaciju “Hera”.