Fabrika dobrih vijesti
Maja Pilav: Hrana je lijek kada postignemo balans hranjivosti, kvaliteta i kvantiteta
“Zaista je paradoks što ne želimo uložiti novac u zdravlje kroz izgradnju imuniteta, da bismo ga poslije trošili na skupe preglede i preparate. Nekad su doktori u Japanu dobivali naknadu dok je pacijent zdrav, a kada se razboli prestaje plaćati dok ne ozdravi. Zdrav pacijent bi trebao biti uspjeh doktora.”
U razgovoru sa Majom Pilav, vlasnicom i idejnim tvorcem bistroa Zdravo, prvog sarajevskog konceptualnog bistroa zdrave hrane koji promovira zdravo življenje, tražili smo odgovore na pitanja o imunitetu, zdravoj ishrani i kako pobijediti COVID-19.
Već treću godinu vodite Bistro Zdravo, mjesto na kojem se praktično primjenjuje koncept zdrave hrane i zdravih navika. Kako je došlo do otvaranja bistroa Zdravo i koja se ideja krila iza toga?
Kroz Bistro Zdravo sam željela predstaviti da zdrava hrana može biti ukusna. Međutim, Bistro Zdravo je više od ugostiteljskog objekta. To je mjesto susreta metoda i znanja koja dokazano doprinose zdravlju. Naši gosti razmjenjuju iskustva, ideje i recepte. A mi organiziramo radionice i prezentacije koje su usmjerene na jačanje imuniteta i zdravlja. Održali smo radionice zdrave hrane i čišćenja organizma, homeopatske i kreativne radionice, zatim kurs Bachovih kapi, joge i meditacije.
Često možemo čuti kako je «hrana lijek». Kako Vi kao neko ko istrajava u konceptu zdrave ishrane i zdravog života gledate na to. Kada je hrana lijek?
Hrana je lijek kada postignemo savršeni balans više faktora: hranjivosti, kvalitete i kvantiteta namirnica. To je jedino što unosimo u organizam i važno je da su namirnice cjelovite i prirodne, neprerađene. Trebamo jesti onoliko koliko nam je potrebno, jesti svjesno i uživati u obroku.
Da li situacija sa pandemijom ukazuje na potrebu za okretanjem zdravoj ishrani?
Svaka situacija koja narušava zdravlje zahtjeva posvećenost ishrani. Evidentno je da dugo imamo problem sa zdravljem, a dijagnoze hroničnih stanja su sve češće kod mladih ljudi. Zdravlje je ozbiljno narušeno zbog načina života (konzumerizam, visokoprerađena hrana, ekološka neravnoteža) i od nas je potrebna drastična promjena navika. Zdrava hrana je osnova zdravlja.
Po čemu se Bistro Zdravo izdvaja od ostalih objekata u kojima se sprema hrana?
Razlikujemo se prvenstveno po tome što smo od samog početka našeg rada odstranili iz jelovnika naučno dokazane direktne uzročnike najtežih oboljenja: rafiniranu sol, bijeli šećer i bijelo brašno. Hranu ne pržimo u dubokom ulju, ne koristimo aditive i pojačivače okusa. Naše namirnice su cjelovite, biljnog porijekla i manje termički obrađene da bismo sačuvali nutrijente. Koristimo svježe namirnice i obroke pripremamo po narudžbi. Gosti koji imaju određene zdravstvene probleme zbog ishrane poput osjetljivosti na gluten ili laktozu, dijabetes, kod nas mogu pronaći nešto za sebe.
Ako je imunitet jedini koji može pobijediti ovu i druge bolesti, zašto se tako malo prostora daje konceptima njegovog jačanja?
Vjerujem da je tako zbog neznanja i neinformiranosti. Stoga se mi trudimo podijeliti znanje koje imamo o zdravoj ishrani, prenijeti dokazane metode i iskustva ljudi kojima je zdrava ishrana pomogla u iscjeljenju. Zaista je paradoks što ne želimo uložiti novac u zdravlje kroz izgradnju imuniteta, da bismo ga poslije trošili na skupe preglede i preparate. Nekad su doktori u Japanu dobivali naknadu dok je pacijent zdrav, a kada se razboli prestaje plaćati dok ne ozdravi. Zdrav pacijent bi trebao biti uspjeh doktora.
Koji zdravi obroci sa Bistro Zdravo jelovnika pomažu organizmu u izgradnji imuniteta?
Naša cijela ponuda je okrenuta izgradnji imuniteta. Kvalitet naših obroka se ogleda u izboru cjelovitih namirnica, svježem voću i povrću. Pravimo integralni hljeb od zobi i heljde za sendviče sa namazima od sjemenki i mahunarki koji obiluju proteinima. Naše supe od povrća su svježe, jer ih pripremamo po narudžbi, nisu unaprijed kuhane pa podgrijane kad gost naruči. Naš sladoled je zdravi obrok jer ga pravimo od voća. Naši kolači su poznati kao mnogo ukusni, a ne pripremamo ih sa šećerom i brašnom.
Na koji način je potrebno čuvati i njegovati organizam i zdravlje? Koje su Vaše preporuke?
Zdravlje čuvamo izbalansiranom i cjelovitom ishranom. Nauka je dokazala da najzdravije namirnice su biljnog porijekla. A rafinirane namirnice su siromašne nutrijentima. Nažalost, bosanci i hercegovci najviše kozumiraju visokoprerađenu hranu, rafinirane namirnice poput bijelog brašna i puno zasićenih masnoća. To trebamo hitno promijeniti.
Našem organizmu su potrebni antioksidansi, kojih najviše ima u povrću i voću. Porcija svježeg voća ili čaša smoothija treba da bude obavezan obrok svaki dan. Na primjer, smoothie od naranče, banane i borovnice je obrok koji je spreman za minutu. Važno je unositi puno tečnosti tokom dana, ali to ne smiju biti procesirani sokovi i gazirana pića. Zdravi ritual za početak dana je velika čaša tople vode sa limunom na tašte, jer pomaže izbaciti toksine iz tijela koje je jetra prerađivala dok smo spavali.
Koji napici sa Bistro Zdravo jelovnika jačaju imunitet i čuvaju zdravlje?
Cijeđeni sok čistog đumbira koji je odličan dnevni ritual, jer nas čuva od prehlada i gripa. Sok od celera, jabuke ili krastavca obnavlja elektrolite u organizmu koji su nam bitni za hidrataciju, energiju i mišiće.
Za one koji vole početi dan sa šoljom nečeg toplog imamo biljne čajeve, toplu čokoladu i kafu. Naša kafa je 100% arabica, sorta koja sadrži skoro pa duplo manje kofeina od robuste. Imamo i bezkofeinske napitke koji mogu biti zamjena za kafu, poput zlatnog latea od kurkume, drevnog ajurvedskog napitka koji smanjuje upalne procese i obnavlja ćelije.
Da li se Vaši zdravi recepti mogu pronaći na nekoj online platformi?
Redovno objavljujemo jednostavne i zdrave recepte na našoj web stranici bistrozdravo.com, te na našim društvenim mrežama Facebook/bistrozdravo i Instagram/bistrozdravo . Pokrenuli smo i Youtube kanal na kojem ćete naći naše brze ali ukusne recepte za slatka i slana jela te savjete i informacije o zdravoj ishrani.
Prošla godina je za sve nas bila posebna, sa puno izazova. Zdravlje i sticanje imuniteta su posvuda bili u prvom planu. Ipak, s obzirom na aktivnosti izgleda da ste Vi i Vaš tim imali pune ruke posla. Kakvim biste ocijenili ukupne prilike, poslovanje, ali i društveni angažman Bistroa Zdravo u protekloj godini?
Organizirali smo veliki broj radionica “Hrana je lijek” na kojima su posjetioci aktivno učestvovali u pripremi jednostavnih i brzih, ali cjelovitih i ukusnih slanih i slatkih obroka. Međutim, 2020. godinu ćemo najviše pamtiti po našem prvom “Festivalu zdravlja”. Kroz “Festival zdravlja” direktno ostvarujemo cijelu našu misiju na jednom mjestu i u jednom danu, jer smo objedinili različite metode i znanja te razmjenu iskustva između stručnjaka i svih koje zanima kako unaprijediti zdravlje.
Naša misija je da probudimo svijest o zdravoj ishrani i da potaknemo na promjene. Zato uspjeh Bistroa Zdravo se mjeri uspješnim promjenama koje poduzmete za svoje zdravlje.
Ušli smo sa nekom vrstom posebnog entuzijazma u 2021. godinu da bi sve trebalo biti bolje i uspješnije. Kakvi su planovi Bistro Zdravo, možemo li očekivati nova iznenađenja u 2021. godini?
U Novoj godini želimo približiti većem broju ljudi značaj cjelovite ishrane na zdravlje, a istovremeno pružiti jednostavan i brz način pripreme zdravih obroka putem našeg Youtube kanala. Stoga nastavljamo redovno objavljivati recepte, a u februaru ih predstavljamo i kroz “Zdrave minute” jutarnjeg programa BHRT-a. Planiramo nastaviti sa radionicama, već smo dogovorili jednu kreativnu radionicu, radionicu refleksologije i zdravih recepata. Počeli smo sa pripremama za drugi “Festival zdravlja” kroz koji ćemo za jedan vikend posjetiocima pružiti potpuno iskustvo cjelovitog pristupa zdravlju.
Ovom prilikom, u ime našeg tima, svim ljudima poželjela bih radosnu, uspješnu i zdravu 2021. godinu.