zdravstveni savjeti
Ljekar tvrdi: Ovih šest grupa ljudi nikad ne bi smjeli piti pivo
Ako želite izgubiti suvišne kilograme, trebali biste se kloniti piva. Pivo ima od 100 do 200 kalorija, a nikakvu nutritivnu vrijednost
Pivo je uobičajeni dio rutine mnogih ljudi. Međutim, nije za svakoga.
Postoje neke grupe ljude koje bi se trebale suzdržati od ispijanja piva, prema gastroenterologu Jonathanu Kungu iz bolnice Mount Sinai.
Osobe s historijom dijabetesa ili predijabetesa
Iako popis sastojaka na boci piva ne navodi uvijek šećer, on prirodno nastaje tijekom procesa fermentacije kvasca.
“Pivo može brzo izazvati povećanje šećera u krvi ili, ako se pije natašte, uzrokovati brz porast inzulina te dovesti do hipoglikemije”, pojašnjava dr. Kung.
Ljudi koji pokušavaju smršaviti ili koji imaju prekomjernu težinu
Ako želite izgubiti suvišne kilograme, trebali biste se kloniti piva. Pivo ima od 100 do 200 kalorija, a nikakvu nutritivnu vrijednost.
Osobe koje su osjetljive na gluten ili imaju historiju celijakije
Oni koji ne jedu gluten trebali bi izbjegavati pivo jer ono može pridonijeti budućim probavnim problemima.
“Pivo često sadrži gluten koji može izazvati upalni odgovor u crijevima mnogih pacijenata, što rezultira gastrointestinalnim simptomima”, kaže Kung.
Srećom, postoje bezglutenske opcije, koje su u ovom slučaju dobar izbor.
Osobe s historijom sindroma iritabilnog crijeva
Želučani problemi nisu zabavni, osobito onima sa sindromom iritabilnog crijeva. A pivo uzrokuje nadutost, plinove i proljev, ponekad i bolove u trbuhu.
Osobe s historijom hronične bolesti jetre ili ciroze
Ako imate dijagnosticiranu bolest jetre ili cirozu, klonite se piva.
“Kada se alkohol metabolizira u već nadraženoj jetri, može dodatno ubrzati oštećenje parenhima jetre i u konačnici može rezultirati padom funkcije jetre”, dodaje dr. Kung.
Ljudi koji pate od žgaravice
Možda znate da je najbolja prevencija žgaravice izbjegavanje kisele i masne hrane, ali i pivo bi trebalo dodati tom popisu.
“Poznato je da pivo slabi sposobnost zatvaranja donjeg sfinktera jednjaka (koji odvaja želudac od jednjaka), što rezultira više kiseline koja se vraća u jednjak što rezultira simptomima žgaravice”, zaključno je pojasnio liječnik.