Lice otkriva šta vam smeta
Koža je često ogledalo zdravlja, posebno kod određenih i ponavljajućih problema. Njihov je najčešći uzrok nezdrava prehrana, kao i loša tolerancija organizma te reakcija ne neke namirnice.
Liječnica i naturopat Nigma Taib predstavila je infografiku koja otkriva posljedice u obliku četiri tipa lica – onog osjetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mliječne proizvode.
1. Vinsko lice
Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s perutavim dijelovim duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usječene linije ispod nosa prema usnama.
Uzročnik je pretjerano konzumiranje alkohola. On dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.
2. Glutensko lice
Tipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz rub vilice kao i pigmentacijske mrlje oko brade.
Pretpostavlja se da je oko 15 posto ljudi osjetljivo na gluten, a najčešća je posljedica “natečeno lice” koje nastaje kao posljedica upale, koju tijelo proizvodi u rekaciji na gluten koji ne može probaviti.
Često stanje je rosacea – pojačano crvenilo te koža kao prozirna s izraženim kapilarama.
3. Mliječno lice
Tipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju s izraženim tamnim podočnjacima.
Često se javljaju i sitni bijeli prištići po licu, osobito na području brade. To sve mogu biti znakovi da organizam ne tolerira laktozu zbog gubitka određenih enzima.
Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima poput jogurta, sira, vrhnja…
4. Šećerno lice
Kod lica pojedinca osjetljivog na šećer, najčešći simptomi su bore i llinije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osjećaj suhe, stanjenje kože.
Također, česti su bolni, potkožni prištevi koji se mogu javiti na bilo kojem području lica.
Šećer je okidač procesa u kojem se molekule glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.