Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljekar savjetuje

Konstantno vas svrbe uši: Ovo su mogući razlozi

uho sluh
Ilustracija: Unsplash

„Uobičajena je praksa da se istovremeno propisuju i lijekovi protiv gljivica, jer ovaj ekcem može biti povezan sa prekomernim rastom gljivice Malassezia, koja inače živi na koži“, kaže doktor

Britanski doktor Martin Sker objasnio je šta može da izazove svrab i perutanje ušiju, te je dao i savjet koji će vam pomoći da se riješite tog problema, piše Daily Mail.

On je prokomentarisao slučaj žene koja je godinu dana patila od svraba u ušima. Požalila se da joj lijekovi koje joj je ljekar prepisao nisu pomogli, a dermatolog kod kojeg je upućena čak je naveo da problem nije neka bolest, već struktura uha, odnosno preuski ušni kanali.

Sker je objasnio da svrab i ljuštenje ušnih kanala obično nisu uzrokovani uskim kanalima, već ekcemom. On je dodao da bolest obično nestaje nakon prepisivanja kapi ili masti sa steroidima.

„Uobičajena je praksa da se istovremeno propisuju i lijekovi protiv gljivica, jer ovaj ekcem može biti povezan sa prekomernim rastom gljivice Malassezia, koja inače živi na koži“, dodao je doktor.

Međutim, napomenuo je da bi ekcem u ovom konkretnom slučaju trebalo da nestane već uz propisane lijekove. Međutim, pošto bolest nije reagovala na taj tretman, Sker ističe da dijagnoza nije tačna i smatra da bi moglo da se radi o psorijazi.

Ova autoimuna bolest je uzrokovana kombinacijom genetskih i faktora životne sredine. Psorijaza izaziva intenzivan inflamatorni odgovor, prekomjerni rast ćelija kože i pojavu ljuskavih mrlja koje svrbe.

„Psorijazu treba liječiti mastima koje sadrže kalcipotriol. Ovaj oblik vitamina D smanjuje prekomjerni rast ćelija kože i bolest će brzo reagovati na takav tretman“, zaključio je on.