Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Terran 1

Kompanija Relativity Space danas u svemir lansira prvu 3D isprintanu raketu

3d isprintana raketa terran 1 ss

Kompanija je odlučila preskočiti posljednji planirani test – statičku vatru, u kojoj se raketni motori pale dok je raketa pričvršćena za tlo, te odlučila odmah krenuti s lansiranjem

Američka kompanija za istraživanje svemira Relativity Space planira danas s Cape Canaverala na Floridi lansirati 3D isprintanu raketu Terran 1, preskačući ranije planirana testiranja, što znači da će raketa ići direktno prema orbiti, navodi New Scentist magazin, a prenosi NBC.

– Terran 1 će biti najveći 3D isprintani objekt koji će pokušati letjeli u orbiti – rekao je glasnogovornik kompanije.

Raketa je visoka oko 35 metara, što je čini jednom od najmanjih orbitalnih raketa, a 85 posto mase je napravljeno pomoću 3D printera.

U Zemljinu orbitu može prenijeti do 1250 kilograma, a kompanija po letu naplaćuje 12 miliona dolara.

Poređenja radi, SpaceX-ova raketa Falcon 9 može u svemir ponijeti više od 22.000 kilograma, što košta oko 67 miliona dolara po letu. Terran 1 tokom probnog leta neće nositi nikakav teret. Ako stigne u svemir, let će se smatrati uspješnim.

Kompanija je odlučila preskočiti posljednji planirani test – statičku vatru, u kojoj se raketni motori pale dok je raketa pričvršćena za tlo, te odlučila odmah krenuti s lansiranjem.

Cilj kompanije Relativity Space je, kako sama navodi, omogućiti izgradnju industrijskog društva na Marsu, no raketa Terran 1 je premalena da stigne do Crvene planete.

Mada je dizajnirana za prenos malih satelita u orbitu, primarno treba poslužiti kao manji prototip za 66 metara visoku raketu Terran R, koju ova kompanija planira lansirati 2024. godine.