istraživali
Koliko treba kuhati jaje? Naučnici pronašli odgovor
![koliko treba kuhati jaje](https://fokuscdn.b-cdn.net/wp-content/uploads/2025/02/kuhana-jaja-1080x567.webp)
Većina nas se pomirila s tom činjenicom pa jaja kuhamo otprilike 10 minuta ako želimo čvrst žumanjak i bjelanjak, ili 5 do 6 minuta, ako želimo da žumanjak bude manje tekući. Ipak, ovi su naučnici pomislili da mora postojati bolji način
Kuhana jaja naizgled su jednostavna za pripremu, no ovisno o tome kakav žumanjak preferirate, vrijeme kuhanja se razlikuje. Ipak, italijanski naučnici sada su otkrili savršenu metodu kuhanja jaja i s ostatkom svijeta podijelili koliko bi se dugo jaja zapravo trebala kuhati.
Naučnici sa Sveučilišta u Napulju rezultate svog eksperimenta objavili su u časopisu Nature Communications Engineering, a započeli su s temeljnim problemom kuhanja jaja – žumanjak i bjelanjak kuhaju se na različitim temperaturama (bjelanjak u vodi koja je 85 Celzijevih stepeni, a žumanjak na 65 Celzijevih stepeni).
Većina nas se pomirila s tom činjenicom pa jaja kuhamo otprilike 10 minuta ako želimo čvrst žumanjak i bjelanjak, ili 5 do 6 minuta, ako želimo da žumanjak bude manje tekući. Ipak, ovi su naučnici pomislili da mora postojati bolji način, pa su dilemu riješili kroz računalni softver za dinamiku fluida.
Trebaju se kuhati 32 minute
Simulacije su predložile metodu izmjenjivanja jaja iz jednog lonca u drugi – u jednom se voda drži na tački vrenja od 100 Celzijevih stepeni, a u drugom je voda mlaka, do 30 Celzijevih stepeni. Za najbolje rezultate, računalni model predložio je prijenos jajeta iz jednog lonca u drugi svake dvije minute, tačno 32 minute.
Kuhali su jaja tačno tako i ispada da su jaja na taj način bila puno bolje teksture i boljih nutritivnih svojstava, a hemijska analiza pokazala je da žumanjci kuhani na ovaj način sadrže više polifenola, korisnog mikronutrijenta.