Da budete sigurni
Koliko dugo trebate kuhati, pržiti ili peći piletinu da biste se zaštitili od salmonele?
Pošto rerne mogu imati male razlike u toploti, a komadi mesa mogu biti veći ili manji od prosjeka, važno je još jednom provjeriti unutrašnju temperaturu mesa
Kuhanje ponekad može biti opasno. Iako su rizici relativno mali kada pripremate obrok u svojoj kuhinji, pečenje piletine ili kuhanje bilo koje vrste živine uvijek dolazi sa rizikom od bolesti koje se prenose hranom, piše CentarZdravlja.
Međutim, ako znate kako da pravilno pripremite piletinu, možete biti sigurni i uživati u ukusnom obroku.
U nastavku saznajte kako pravilno kuhati, pržiti ili peći piletinu i na šta treba da pazite da biste izbjegli kontaminaciju.
Zašto uvijek treba da budete na oprezu?
Salmonela je bakterija koja se prenosi hranom i ona je odgovorna za više od milion slučajeva bolesti koje se prenose hranom svake godine.
Salmonela se uglavnom nalazi u sirovoj živini. Kada je živina pravilno kuhana, onda nema potrebe za brigom. Međutim, ako se nedovoljno kuha ili se njime nepravilno rukuje dok je sirova, to može dovesti do problema.
Savjeti za kuhanje
Polako odmrznite smrznutu piletinu. Ako ste u žurbi, stavite piletinu u hermetički zatvoreno pakovanje ili plastičnu kesu i potopite je u hladnu vodu iz slavine.
Piletinu treba peći na 180 stepeni. Takođe, koristite termometar za meso da biste bili sigurni da je unutrašnja temperatura 75 stepeni. Ovo će eliminisati svaku mogućnost infekcije.
Prava temperatura i vrijeme
Ovaj vodič vam može pomoći da procijenite koliko dugo ćete kuhati piletinu. Pošto rerne mogu imati male razlike u toploti, a komadi mesa mogu biti veći ili manji od prosjeka, važno je još jednom provjeriti unutrašnju temperaturu mesa.
Polovine prsa sa kostima treba peći na 180 stepeni 30 do 40 minuta. Ako ih kuhate, biće vam potrebno 35 do 45 minuta, dok su na roštilju gotove za 10 do 15 minuta.
Pileća prsa bez kostiju treba peći na 180 stepeni 20 do 30 minuta. Isto vrijeme je potrebno za kuhanje, a ukusno bijelo meso sa roštilja gotovo je za šest do devet minuta.
Za pripremu pilećih bataka i bataka potrebno je 40 do 50 minuta, bilo da ih pečete ili kuhate. Gotovi su na roštilju za 10 do 15 minuta.
Krilca se peku 20 do 40 minuta, a kuhaju 35 do 45 minuta. Krilca na žaru su spremna za serviranje za osam do 12 minuta.
Uobičajene zablude i najbolji savjeti
Nemojte se oslanjati na to kako izgledaju vaša pileća prsa da biste rekli da li su gotova. Ružičasto meso ne mora da znači da je nedovoljno pečeno. Slično, bijelo meso ne znači nužno da su sve bakterije ubijene.
Pazite na unakrsnu kontaminaciju ako sječete piletinu da biste provjerili da li je gotovo. Kada sirova živina dođe u kontakt sa radnim površinama, noževima, pa čak i rukama, može ostaviti bakterije. Ove bakterije se mogu prenijeti sa površine na površinu i završiti u vašoj salati, na viljušci i na kraju u ustima.
Operite i temeljno dezinfikujte površine koje dolaze u kontakt sa sirovom živinom. Koristite papirne ubruse kako biste ih mogli baciti nakon što pokupite potencijalno zarazne čestice.
Priprema i skladištenje su takođe važni. Zamrznutu piletinu uvijek odmrzavajte u frižideru, mikrovalnoj pećnici ili zatvorenoj vrećici uronjenoj u hladnu vodu.
Piletinu uvijek treba kuhati odmah nakon odmrzavanja. Veća je vjerovatnoća da će bakterije rasti na sirovom mesu koje je između četiri i 60 stepeni.
Kuhana pileća prsa treba ostaviti u frižideru dva sata od kuhanja. Vaši ostaci bi trebalo da budu bezbjedni za jelo dva do tri dana nakon pripreme.
Na šta treba obratiti pažnju prilikom kuhanja i čišćenja?
Operite površine koje dolaze u kontakt sa sirovom piletinom,
Perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi nakon rukovanja sirovom piletinom,
Operite pribor toplom vodom sa sapunom nakon upotrebe na sirovom mesu.