Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

često pitanje

Koliko često treba mijenjati kuhinjske krpe

kuhinjske-krpe-1
Foto: Jabuka.tv

Stručnjaci preporučuju da se kuhinjske krpe često mijenjaju

Kuhinjske krpe vjerovatno trebate mijenjati češće nego što mislite. Štetne bakterije mogu se prenijeti na kuhinjsku krpu prilikom brisanja nečistih kuhinjskih površina.

Bakterije se zatim šire po cijeloj kuhinji kada se istom krpom briše radna kuhinjska ploča, stol i štednjak.

Koliko često trebate mijenjati kuhinjske krpe i krpe za suđe?

Stručnjaci preporučuju da se kuhinjske krpe često mijenjaju, a uobičajena preporuka je da se mijenjaju svakodnevno. Međutim, to zavisi od toga koliko često i za šta se koriste u kuhinji.

Naprimjer, ako je kuhinjska krpa korištena za čišćenje sirovog mesa, peradi ili morskih plodova, onda biste je odmah trebali zamijeniti čistom krpom.

Kuhinjske krpe perite na visokim temperaturama u mašini za veš i uvjerite se da su potpuno osušene na visokoj temperaturi, piše portal Prvo zdravlje.

Osnovni koraci za sigurnost hrane

Osim čestog mijenjanja kuhinjskih krpa i korištenja papirnatih ručnika za brisanje površina, preporučuje se praktikovanje četiri osnovna koraka za sigurnost hrane: čišćenje, odvajanje, kuhanje i hlađenje/zamrzavanje hrane – sve kako bi se spriječila mogućnost kontaminacije za vrijeme pripreme (a time i kasnijeg trovanja hranom). Evo nekoliko koraka:

  • Vodite računa da ruke i sve površine za kuhanje perete često i pravilno dok pripremate hranu
  • Odvojite sirovo meso od ostalih namirnica koje pripremate
  • Kuhajte meso, perad, proizvode od jaja i ribu na odgovarajućoj temperaturi mjerenoj termometrom za hranu
  • Rashladite kvarljivu hranu u roku od dva sata od kuhanja i pravilno je uskladištite.