Koju hranu ne treba jesti po velikin vrućinama?
Ljetne vrućine doista su opasne za naše zdravlje, ali uz pravilnu njegu kože i sklanjanje sa sunca puno nam može pomoći i hrana.
Tokom ljetnih mjeseci svaki će stručnjak za prehranu i zdravlje naglasiti da trebamo jesti što laganiju i nemasnu hranu jer ćemo u suprotnom još teže podnositi vrućinu.
To zapravo znači da se najbolje okrenuti sezonskim namirnicama, voću i povrću, jer se priroda pobrinula da nam bude lakše.
Uz puno tekućine poput vode i nezaslađenih čajeva, evo nekoliko prijedloga što birati od namirnica koje će vas zasladiti, rashladiti i zasititi.
Kako preporučuju nutricionisti, lubenica je idealna ljetno osvježenje. Slatka je i sočna, a 90 posto nje čini voda. Lubenicu možete napraviti i kao salatu ili juhu. Na dnevnoj bazi svakako trebate jesti i trešnje, dinju, kajsije i ostalo sezonsko voće. Sve sezonsko voće ima dovoljnu količinu vode i na taj način ćete hidrirati tijelo pa ćete lakše podnositi vrućine.
Birajte paradajz, krastavce, papriku i ostalo povrće koje je bogato vodom i vitaminima. Paradajz je primjerice bogat likopenom, a on je, između ostalog, prirodna zaštita od štetnih zraka sunca. Krastavci su poput lubenice puni vode dok tikvice možete pripremati na bezbroj načina. Idealne su na žaru, ako ćete primjerice roštiljati s ekipom.
Zaboravite na pečenu i tešku hranu. Birajte ribu, piletinu ili puretinu uz obilje svježeg povrća i salata. Čokolade i kolače zamijenite osvježavajućim jogurtom s voćem, sladoledom ili smoothijem koji lako možete napraviti kod kuće. Ako se već zaželite kolača ili torte, radije ih napravite kod kuće zbog opasnosti poput salmonele. Ljeti se može lako dogoditi da su jaja pokvarena, a ona idu i u sladoled. Nedostaje li vam inspiracije, probajte napraviti jednostavnu tortu od jogurta i višanja ili tortu s kupinama i sirom.
Izbjegavajte “bijele namirnice” kojim se smatraju bijeli hljeb, šećer, riža i slična hrana.
Znamo da se ni inače ne nalaze na listi poželjnih, zdravih namirnica jer se ne radi o proizvodima od cjelovitih žitarica, no ljeti ih je još bolje izbjegavati uz puno veću ponudu svježe i zdravije hrane.