Kikiriki smanjuje smrtnost od kardiovaskularnih poremećaja
Dobra vijest za ljubitelje kikirikija: konzumiranjem samo 30 grama ove namirnice sedmično (uz inače uravnotežen jelovnik) mogla bi da se smanji smrtnost od kardiovaskularnih poremećaja za 23-28 posto, a u slučaju drugih oboljenja za 17-21 posto!
Do ovog zaključka došli su američki naučnici sa Univerziteta Vanderbilt, nakon višegodišnjeg proučavanja načina ishrane oko 70.000 Amerikanaca i 130.000 Kineza. Bogat proteinima, vitaminima, oligo-elementima, vlaknima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama, kikiriki je istovremeno hranljiv i ljekovit. Među mnoštvom korisnih sastojaka, ova omiljena grickalica svih generacija, obiluje inače deficitarnim gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom, fosforom… I što je veoma važno, ne sadrži holesterol.
Njegovi vitamini B grupe djeluju umirujuće na nervni sistem, zbog čega se posebno preporučuje kao antistres hrana. Ostali sastojci okrepljuju organizam, poboljšavaju memoriju i pažnju, poboljšavaju sluh, smiruju dugotrajan suhi kašalj. Vitamin E stimuliše funkciju spolnih žlijezda i pozitivno utiče na potenciju.
Istraživači sa švedskog univerziteta u Linkopingu otkrili su da aminokiselina arginin, koje u kikirikiju ima u izobilju, djeluje na uzročnika tuberkuloze, pomažući bržem ozdravljenju oboljelih. Do ovog zaključka su došli nakon liječenja 120 oboljelih kojima su svakodnevno davali po 30 grama kikirikija. Agrinin ima ključnu ulogu u stvaranju azotnog oksida koji štiti organizam od uzročnika tuberkuloze.
Umjereno konzumiranje nesoljenog kikirikija reguliše nivo glukoze u krvi dijabetičara (tip 2), triglicerida i holesterola.