Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Korisno znati

Kardiolog savjetuje: Izbacivanje ove namirnice iz prehrane može sniziti kolesterol i pritisak

Foto: Unsplash

Iako su svačije prehrambene potrebe različite, nova studija digla je uzbunu u vezi s jednom specifičnom namirnicom i njenim utjecajem na zdravlje srca – posebno kod osoba starijih od 40 godina. Studija sa Stanforda otkrila je da sposobnost ljudskog tijela za metabolizam lipida znatno opada nakon 40. godine.

To otežava probavu masti i razgradnju triglicerida – najčešće vrste masti u tijelu. Povišeni nivo triglicerida mogu povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara, posebno kod osoba s visokim kolesterolom i krvnim pritiskom.

Prema riječima kardiologa, smanjenje unosa jedne vrste hrane – odnosno mesa – može značajno pomoći u snižavanju krvnog pritiska i kolesterola, djelomično kompenzirajući pad metabolizma masti koji dolazi s godinama.

Dakle, prema kardiolozima, ako želimo očuvati zdravlje srca, trebamo izbjegavati crveno meso.

“Crveno meso, poput odreska, može povećati rizik od hipertenzije i visokog kolesterola. Visoki udio zasićenih masti u većini odrezaka povećava razinu kolesterola, dok je natrij, posebno onaj u začinima, poznati čimbenik rizika za visoki krvni tlak”, objašnjava kardiolog dr. Cheng-Han Chen za Parade.

Kardiolog dr. Yu-Ming Ni dodaje: “Crveno meso je općenito bogato zasićenim mastima, što je povezano s većom stopom srčanih bolesti.”

Postoji mnogo drugih izvora proteina koji ne ugrožavaju zdravlje srca

Američka udruga za srce preporučuje najviše 170 grama crvenog mesa dnevno, no dr. Chen svojim pacijentima savjetuje da ograniče porcije na 113 grama, s maksimalno tri obroka sedmično. Većina restoranskih porcija često premašuje ovu preporuku, što je važno imati na umu.

Iako su svi dijelovi crvenog mesa bogati mastima, neki dijelovi, poput bifteka, sadrže manje zasićenih masti i mogu biti dobar izvor visokokvalitetnih proteina kada se konzumiraju umjereno. Dr. Ni dodaje da je meso životinja uzgojenih na pašnjaku zdravije zbog povoljnijeg omjera omega-6 i omega-3 masnih kiselina.

Također, postoji mnogo drugih izvora proteina koji ne ugrožavaju zdravlje srca. Dr. Ni preporučuje nemasno meso, poput piletine i puretine, plodove mora, poput lososa i tune, jaja, orašaste plodove, sjemenke, kao i grah, leću i grašak kao zdrave opcije za uravnoteženu prehranu, prenosi Index.hr.