Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne zaboravite pomjeriti kazaljke

Kako zimsko računanje vremena utječe na zdravlje

Prije nego što se tijelo navikne na promjene, što traje oko nedjelju dana, možete, između ostalog, da doživite: nedostatak apetita, prekomjernu pospanost, nedostatak energije, razdražljivost, poteškoće u koncentraciji.

Prelazak na zimsko računanje vremena je pred nama. Posljednje nedjelje u ovom mjesecu, u noći između 26. i 27. oktobra, vratićemo kazaljke unazad. Promjenom vremena ometamo sopstveni biološki sat, a samim tim tijelu dajemo neku vrstu šoka. Ko se najgore nosi sa vremenskim promjenama i kako tijelo reaguje?

Kada je u pitanju zdravlje, promjena vremena nije najbolji događaj. Za tijelo, pomjeranje sata također znači, u izvjesnoj meri, miješanje u biološki sat. A to znači svojevrsni šok za tijelo, kome je potrebno barem nekoliko dana da se prilagodi ovom novom ritmu. Posebno negativni efekti promjene vremena mogu da dožive hronični bolesnici i oni koji imaju problema sa spavanjem.

Problemi sa spavanjem

Podjela na ljetno i zimsko računanje vremena jedan je od mnogih spoljnih faktora koji utječu na kvalitet ljudskog života, smatraju stručnjaci. Prelazak na zimsko računanje vremena može da dovede do lošeg zdravlja i problema sa spavanjem. Prije nego što se tijelo navikne na promjene, što traje oko nedjelju dana, možete, između ostalog, da doživite: nedostatak apetita, prekomjernu pospanost, nedostatak energije, razdražljivost, poteškoće u koncentraciji.

Prilikom prelaska na zimsko računanje vremena, uočen je povećan rizik od srčanog udara kod ljudi koji su prethodno pretrpjeli srčani udar. Zanimljivo, nešto drugačija tendencija je primijećena u slučaju promjene na ljetno računanje vremena: tada su muškarci najviše izloženi riziku od srčanog udara. Jasno je da promjena vremena nije dobra za naš cirkulatorni sistem. Pored srčanog udara, zbog promjene vremena raste i rizik od ishemijske bolesti srca i vaskularnih bolesti.

Razvoj depresije

Naučnici iz Danske ispitali su vezu između promjene vremena i depresije i zaključili da pomjeranje sata unazad za sat izaziva porast obolijevanja – za čak 8-11 posto u novembru, mjesecu neposredno nakon promjene vremena. Zanimljivo je da su istraživači u svojoj studiji uzeli u obzir faktore kao što su sve kraći dani i pogoršanje vremena i otkrili da je sama promjena vremena faktor koji je izazvao razvoj depresije.