Kako razlikovati domaća od “fabričkih” jaja?
Domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari, te su oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja.
No razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje.
Konzumna jaja u trgovinama obično se dobivaju od kokoši koje obitavaju u prenapučenim kavezima, ili iz podnog uzgoja koji uključuje nešto širi spektar kretanja za te životinje. Naučite ovdje kako se jaja mogu pasterizirati u vlastitom domu.
U slobodnoj uzgoju na manjim gospodarstvima kokoši nesu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja što utječe na izgled jaja.
Ranija istraživanja provedena pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz trgovina, te da imaju deblju ljusku što smanjuje mogućnost od uništavanja tokom transporta. Isprobajte ovaj fini recept za pohovana hrskava jaja.
U YouTube videu pogledajte razliku u jajima kupljenima od farmera, i one koje dolaze iz trgovina.