Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kulinarski savjeti

Kako da skuhate jaja a da vam ne puknu i da ih lako ogulite

jaja
New Project (40)

Ono što je posebno važno u tom procesu jeste da jaja ne kuhate na najvišoj temperaturi, kao i da ona imaju mjesta za plutanje u vodi

Pucanje jaja tokom kuhanja može da se desi iz raznoraznih razloga, ali postoji način kako da se izbjegne. Pogotovo, ako vam trebaju jaja za Uskrs, koja se koriste i za tradicionalno uskršnje tucanje.

Postoji nekoliko savjeta koje treba pratiti, a uspjeh sigurno neće izostati,.

Ono što je posebno važno jeste da ih ne kuhate na najvišoj temperaturi, kao i da imaju mjesta za plutanje u vodi.

Ukoliko stavite previše jaja, ona će se sudarati dok voda ključa i veća je vjerovatnoća da će popucati.

Dobar način da to izbjegnete jeste da stavite manje jaja, mješate vodu sve dok ne provri. Potom kuhajte nekoliko minuta i onda ih ostavite da odstoje u toj vodi 20-30 minuta.

Pored toga što je odlično za dezinfekciju i brojne kućne trikove, iskusne domaćice znaju da je kašika sirćeta u vodi u kojoj se kuhaju sasvim dovoljna da ne puknu.

Može se koristiti i so, a najčešće se koriste zajedno — kašika sirćeta i prstohvat soli.

Da se lako gule

Ako želite jaja koja se lako gule, stavite ih u vodu tek kada ona počne da vri.

Namjestite timer na 7 minuta ako želite čvrst, ali još uvijek pomalo tekući žumanjak, a na 10 minuta kao želite tvrdo kuhano.

Nakon toga jaja stavite u hladnu vodu na 2 do 3 minute, dovoljno da se zaustavi proces kuhanja i da ih možete držati u ruci. Na kraju, jaja gulite pod mlazom vode, to će vam pomoći skinuti ljusku brzo i efikasno.