Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savršen doručak

Kajgana u hotelu priprema se potpuno drugačije u odnosu na onu kod kuće: Evo u čemu je tajna

dorucak jaja kajgana
Ilustracija: Unsplash

Većina hotela želi kajganu koja je kremasta, glatka i bogate teksture

Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom. No, ukoliko ste ovo jelo konzumirali u hotelima, a vjerujemo da jeste, sigurno ste primijetili da se ona malo razlikuje od kajgane koju pripremate kod kuće.

Naime, hotelska kajgana često ima kremastiju teksturu, a ponekad su i sama jaja više „gumasta“. Malo smo istraživali, pitali kako se pripremaju jaja u nekim hotelima i evo šta smo saznali, piše Index.hr.

Hotelska kajgana – tajna kremastog ukusa

Većina hotela želi kajganu koja je kremasta, glatka i bogate teksture. Jedan od načina da se to postigne, a koji se koristi u profesionalnim kuhinjama, jeste kuhanje na pari ili indirektna toplota, što obezbjeđuje ravnomjerno kuhanje bez rizika da se prekuha i isuši.

Kremasta tekstura postiže se kuhanjem na pari

Umjesto da se kajgana sprema na direktnoj, jakoj vatri, to se radi indirektno. Jaja se miješaju u metalnoj posudi postavljenoj iznad lonca sa ključalom vodom. Para blago zagrijava tavu i sprečava da se jaja prebrzo stegnu.

Druga opcija je pečenje na veoma niskoj temperaturi u tavi, uz stalno mešanje. Ovaj metod takođe daje kremastu teksturu umućenim jajima, jer omogućava da se bjelance i žumanca sporije zgusnu. Stalno miješanje je neophodno za stvaranje svilenkaste teksture, a dodavanje putera ili mliječnih proizvoda dodatno poboljšava ukus i teksturu.

Jaja se skidaju sa vatre neposredno prije nego što se potpuno stegnu, pošto nastavljaju da se kuhaju i nakon što su skinuta sa vatre. Neki hoteli koriste i unaprijed pripremljenu mješavinu jaja (tečna pasterizovana jaja) kako bi ubrzali proces kuhanja za veći broj gostiju. Ipak, luksuzni hoteli najčešće koriste svježa jaja i više vode računa o tehnici.