istraživanje
Kafa prije doručka? Evo šta se tada dešava sa vašim organizmom
Naučnici su otkrili šta se tačno u tijelu događa pijenjem kafe na prazan želudac, nebitno da je li ona instant, bosanska ili sa mlijekom
Kafa je omiljeni napitak širom svijeta, hvaljena i svakako neizostavni dio razbuđivanja ljudi. Iako kafa sadrži razne antioksidanse, njene zdravstvene dobrobiti se poništavaju ako se pije pogrešno, odnosno ako se pije na prazan želudac.
Povećanje nivoa želučane kiseline
Kafa na prazan želudac povećava izlučivanje hlorovodične kiseline u probavni sistem, što je loše kod ljudi koji boluju od gastritisa i imaju sami po sebi višak kiseline. Zbog visokog nivoa želučane kiseline povećava se rizik od nastanka čireva, hronični gastritis, sindrom iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.
Povećan rizik od raka
Zbog poremećene probave nakon ispijanja kafe, često dolazi do otežane apsorpcije proteina u tijelu, što rezultira s nadutošću, iritacijom pa i upalom crijeva, što sve dugoročno povećava rizik od raka debelog crijeva, najčešće maligne bolesti današnjice.
Tjeskoba
Pijenje kafe opšte djeluje na povećanje nivoa hormona stresa, kortizola. Taj efekt se pojačava ako se kafa pije na prazan želudac, jer hrana djeluje smirujuće na organizam, pa i smanjuje negativan učinak kafe. Stres i tjeskoba vezuju se za lupanje srca, kratkoću daha…
Sniženi hormoni
Kofein iz kafe ometa proizvodnju hormona serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće. Nedostatak serotonina je glavni uzrok depresija i mentalnih bolesti, prenosi 24sata.hr. Ako pijete kafu prije doručka, možda ćete primjetiti naglo podizanje raspoloženja – ali i naglo spuštanje nakon sat do dva. Ako se kafa pije više puta tokom dana, serotonin postaje zavistan od spoljašnjih uslova, a ne kao rezultat rada organizma.