Zdravi napitak
Jogurt može da snizi vaš holesterol, ali je važno koji konzumirate
Konzumacijom jogurta unosimo kalcijum u organizam, što signalizira oslobađanje manjeg hormona kortizola, što olakšava gubitak težine, dok aminokiseline pomažu u sagorijevanju masnih naslaga
Jogurt je dobar izvor vitamina i proteina, ali one zašećerene treba izbjegavati. Provjerite i deklaraciju jer nisu svi podjednako bogati vrijednim materijama.
Prema nutricionistkinjama Lisi Lakatos i Tami Lakatos Šems, to je jogurt sa niskim sadržajem masti, bogat probioticima, sa malo šećera i visokim sadržajem proteina, prenosi Ordinacija.hr.
Prekomjerni unos šećera može uticati na zapaljenske procese, što holesterol čini još opasnijim. Kada je u pitanju izbor jogurta, nutricionisti savjetuju da izaberete proizvod koji ne sadrži zasićene masti, niti mnogo šećera, ali je važno da ima dovoljno proteina i probiotika. Zato izbjegavajte voćne jogurte sa dodatkom šećera.
Konzumacijom jogurta unosimo kalcijum u organizam, što signalizira oslobađanje manjeg hormona kortizola, što olakšava gubitak težine, dok aminokiseline pomažu u sagorijevanju masnih naslaga.
Većina jogurta sadrži probiotike, dobre bakterije koje žive u digestivnom traktu i pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama iz tijela koji mogu izazvati upalu.
Takođe je značajan izvor kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka, vitamina B5 i B12. Kalijum iz jogurta (600 mg kalijuma na 220 g jogurta) pomaže u uklanjanju viška soli iz organizma, što smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska.