zuhra pavlova
Jednu grupu namirnica treba izbjegavati nakon 40. rođendana, ali kako?

Ubrzava starenje mozga, odlično je “pogonsko gorivo” za maligne stanice
Ruska nutricionistica Zuhra Pavlova tvrdi da se nakon 40. rođendana vide posljedice burne mladosti. Ali i da nam zdrave navike mogu pomoći da izgledamo sjajno i izbjegnemo probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma.
Raznovrsna prehrana neophodna je za održavanje cijelog organizma u zdravom stanju.
“Da biste to postigli morate jesti grašak, grah, leću, slanutak, žitarice i mliječne proizvode”, kaže Pavlova.
Dodaje da je potrebno češće konzumirati morsku ribu, gljive, grejp, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokulu, ali i kurkuma i kumin.
Na pitanje šta se ne smije jesti nakon 40. godine, kaže:
“Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je “pogonsko gorivo” za maligne stanice. Oštećuje bjelančevine vezivnog tkiva, što dovodi do starenja kože, krvnih žila i unutarnjih organa. Svakako se morate odreći sokova i peciva. Također, pokušajte smanjiti bijeli hljeb, tjesteninu, bijelu rižu i žitarice”, zaključila je.