Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Važno za dijabetičare

Izbacite ove namirnice iz ishrane i recite zbogom skokovima šećera u krvi

sumsko voce maline kupine borovnice ribizle
Ilustracija: Pixabay
Dijabetičari mogu da jedu bobičasto voće u umjerenim količinama

Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi da odredi koliko brzo određena hrana podiže nivo glukoze u krvi

Dijabetičari moraju da promijene svoju ishranu jer određena hrana može povećati nivo glukoze, a prema endokrinolozima, najvažnije je obratiti pažnju na glikemijski indeks proizvoda.

Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi da odredi koliko brzo određena hrana podiže nivo glukoze u krvi. Dok, naprimjer, crna ribizla ima glikemijski indeks 15, za zrele banane je 60. Nizak glikemijski indeks je od 0 do 55, srednje visok glikemijski indeks je od 56 do 69, dok je visok glikemijski indeks 70 i iznad.

„Hrana sa visokim glikemijskim indeksom može dovesti do toga da tijelo pokuša da proizvede nalet inzulina kako bi se suprotstavio brzo djelujućim ugljenim hidratima, sa uobičajenim rezultatom osjećanja gladi u roku od dva do tri sata“, objašnjava Diabetes.co.uk.

Za osobe sa dijabetesom, ovo može biti izuzetno opasno jer je sposobnost tijela da kontroliše nivo glukoze u krvi smanjena ili uopšte ne postoji.

Najveći glikemijski indeks imaju peciva, suho voće, šećer i jela sa dodatkom šećera, te dijabetičari treba da ih izbjegavaju.

Što se tiče namirnica koje su idealne za dijabetičare, ljekari izdvajaju razne žitarice, uključujući ječam, povrće, posebno zelenu salatu, luk, bijeli luk, zelje i tikvice.

Dijabetičari mogu da jedu i neko voće – najbolje bobice, šljive, kivi i grejpfrut. Nezaslađeni mliječni proizvodi su takođe dozvoljeni za dijabetičare. Pored toga, u ishranu se mogu uključiti sirevi, svježi sir i jaja.