Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučna studija

Infekcija mokraćnog sistema. Jedno piće ekspresno ublažava simptome

Foto: Pixabay

Imajte na umu da je zaslađeni sok od brusnice bogat šećerom, stoga pijte nezaslađene sorte ako možete podnijeti trpak okus.

Infekcije mokraćnog sistema mogu utjecati na mjehur i bubrege. Simptomi su jak i čest nagon za mokrenjem, zamućen urin te promjena mirisa urina.

Prema istraživanju naučnika iz Australije i Finske, pokazalo se da sok od brusnice može ublažiti neugodne simptome. U njihovom eksperimentu učestvovalo je više od 3.000 žena. Ispitanice su podijeljene u dvije skupine: prva je svakodnevno uzimala sok od brusnice, a druga placebo.

Pokazalo se da sok od brusnice može pomoći kod infekcija mokraćnog sistema, uključujući i kod cistitisa, odnosno upale sluznice mokraćnog mjehura. Štaviše, pijenje soka od brusnice može smanjiti rizik od ponovnog pojavljivanja cistitisa. Napitak je smanjio učestalost infekcija mokraćnog sistema za 54%.

Brusnica pripada skupini bobičastog voća koje uspijeva u hladnijim područjima Sjeverne Amerike i sjevernoj Evropi. Raste na pješčanim, suhim i tresetnim terenima gorskih područja, većinom u crnogoričnim šumama. To je nizak zimzeleni grm koji cvate od maja do jula.

Cvijet je bijel ili ružičast, a plod čine crvene kiselkaste bobice trpkog okusa koje se beru u jesen, od kraja augusta do okrobra.

Imajte na umu da je zaslađeni sok od brusnice bogat šećerom, stoga pijte nezaslađene sorte ako možete podnijeti trpak okus.