Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Budi hrabar, budi zdrav"

Hrabro prema zdravlju: Pet zabluda o raku prostate

Razbijanje mitova jedan je od segmenata kampanje “Budi hrabar, budi zdrav”

Rak prostate je jedan od najčešćih oblika karcinoma kod muškaraca, ali su informacije o njemu često obavijene mitovima i zabludama. Kampanja “Budi hrabar, budi zdrav”, osim što omogućava besplatno PSA testiranje, donosi i važne informacije kako bi ohrabrila muškarce da otvoreno govore o svojim tegobama i simptomima i na vrijeme počnu odlaziti na preventivne preglede.

Zabluda 1: Rak prostate pogađa samo starije muškarce

Iako je istina da su stariji muškarci u većem riziku od raka prostate, to ne znači da mlađi ne mogu oboljeti. Muškarci mlađi od 50 godina trebaju biti oprezni i posvetiti veliku pažnju prevenciji i kontroli, posebno ako u porodici imaju slučajeve ovog oboljenja.

Zabluda 2: Ako nemate simptome, nemate ni rak prostate

Rak prostate u ranim fazama obično ne uzrokuje nikakve simptome. Mnogi muškarci saznaju da su oboljeli tek nakon rutinskih pregleda, zbog čega je izuzetno važno redovno ići na kontrole. Samo na taj način moguće je rano otkrivanje, a time i povećanje šansi za uspješnije liječenje bolesti.

Zabluda 3: Visok PSA znači da imate rak prostate

Iako visok nivo prostata-specifičnog antigena (PSA) može biti pokazatelj raka prostate, on također može biti posljedica drugih stanja, kao što su prostatitis ili benigno povećanje prostate. Ipak, PSA testiranje je uz rutinski pregled urologa ključna preporuka stručnjaka zbog važnosti praćenje promjena u nivoima PSA-a s vremenom.

Zabluda 4: Liječenje raka prostate vodi do impotencije ili inkontinencije

Današnje savremene metode liječenja raka prostate, uključujući operaciju i radioterapiju, napredovale su u očuvanju nerva i minimiziranju nuspojava. Mnogi muškarci nakon liječenja raka prostate žive ispunjenim životom, s dobrim upravljanjem mogućih simptoma.

Zabluda 5: Ako nemate porodičnu historiju raka prostate, ne morate se brinuti

Iako porodična historija može povećati rizik, većina slučajeva raka prostate javlja se kod muškaraca bez prethodne porodične historije bolesti. Zdrav stil života, redovni pregledi i svijest o rizicima ključni su za sve muškarce, bez obzira na njihovu porodičnu pozadinu.

Razbijanje mitova jedan je od segmenata kampanje “Budi hrabar, budi zdrav”, koju provodi Ožujsko pivo u saradnji sa Udruženjem oboljelih od raka prostate FBiH. Uz to, prijavom na budihrabar.ba svim muškarcima od 50 i više godina, kao i onim mlađim sa porodičnom historijom raka prostate, omogućeno je besplatno PSA testiranje u pet gradova Federacije BiH (Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihać i Mostar). PSA testiranja se vrše u partnerskim laboratorijama, a broj besplatnih PSA testova je ograničen.